Почела градња новог моста преко Колубаре и Саве

Кинеска компанија "СССС" почела је да гради нови мост преко Колубаре и Саве код Обреновца, дуг скоро 1,6 километара, и већ је постављено 50 шипова. Потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да ће деоница Коридора 11 од Сурчина до Обреновца бити завршена у року – до краја 2019. године.

Зорана Михајловић је током контроле радова подсетила да је градња тог ауто-пута почела 1. марта ове године и истакла да се радови одвијају у складу са планираном динамиком.

"Ево, данас се поставља 50. шип. Све је онако како је и планирано. Ради се од четири ујутру до 20 часова, у две смене. Рок је крај 2019. године и верујем да ћемо то успешно и завршити", рекла је Михајловићева.

Поновила је да ће до краја новембра бити завршен део Коридора 11 од Обреновца до Прељине у дужини од 103 километра ауто-пута.

Министарка је навела да ће са кинеском компанијом "СССС" бити настављени разговори за градњу деонице Коридора 11 Прељина–Пожега, за коју је потписан моморандум у Кини, и да би за ту деоницу требало да буде потписан комерцијални уговор, као и уговор о финансирању у новембру у Будимпешти на састанку Кине са 16 европских земаља.

"Надам се да ћемо почети радове 1. марта 2018. године. За остатак, од Пожеге до границе са Црном Гором водићемо разговоре и не могу да обећам да ћемо у новембру 2017. потписати комерцијални уговор зато што је вредност те деонице веома висока, процењује се близу две милијарде евра. Ми нисмо земља која може овог тренутка да размишља о таквој врсти задужења, али до Пожеге сигурно", нагласила је Михајловићева.

Мост преко ушћа Колубаре у Саву и даље преко Саве биће дуг 1.581 метар и то је најдужи мост на тој деоници.

Градња стубова за мост ће почети крајем јуна или почетком јула.

На деоници Сурчин–Обреновац од 17,6 км биће укупно седам мостова и четири надвожњака.

Вредност радова на тој деоници је 233,6 милиона долара, а финансира се из зајма Ексим банке Кине. Рок за завршетак радова је 32 месеца.

"Тренутно се на свим градилиштима у Србији, на коридорима 10 и 11 изводе грађевински радови. Ми ћемо скоро сваки други дан бити на неком од градилишта у Србији да бисмо проверили да ли је све у реду и да бисмо помогли уколико постоји било какав проблем", рекла је министарка.

Вршилац дужности директора "Путева Србије" Зоран Дробањак рекао је да ће у нови мост преко Колубаре и Саве код Обреновца бити уграђено 84.000 кубика бетона, а укупно 130.000 кубика бетона.

"Рок је да се овај мост заврши до краја 2019, а гледаћемо да то урадимо и раније", навео је Дробњак.

Подесетио је да се гради и нови мост на Сави код Остружнице у оквиру изградње обилазнице око Београда.

"Ту смо имали мало проблема око мина које се налазе у Сави, што смо решили. Мало ћемо помоћи извођачу да променимо пројекат, али ћемо све то завршити до краја следеће године", додао је Дробњак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи