"'Политика' да се извини јавности због Мартићевог текста"

Комисија за утврђивање чињеница о убиствима новинара упућује оштар протест редакцији листа "Политика" због објављивања текста Ђорђа Мартића под насловом "Ћурувија, Рачак и Гордић" (Политика, 19. мај).  

Ради се о циничном покушају бившег главног и одговорног уредника Политике Експрес да кривицу за атентат на чувеног београдског новинара Славка Ћурувију посмртно свали на Зорана Ђинђића и опозицију Слободана Милошевића.

Комисија је запрепашћена чињеницом да је угледни београдски лист пристао да послужи као платформа Мартићевом покушају брисања историје и негирања судског поступка који је у току. Историја српског новинарства запамтиће Ђорђа Мартића као човека који је непосредно наручио срамни текст "Ћурувија дочекао бомбе" у ком је колегу новинара јавности потказао као НАТО издајника и човека који је призивао бомбардовање своје домовине. Ћурувија је убијен само неколико дана након што је текст "Ћурувија дочекао бомбе" прочитан и на Другом дневнику РТС-а.

Комисија подсећа јавност да је у фебруару 2013. године основана управо да би се са мртве тачке покренуле истраге о убиствима српских новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић и да Србија не би остала на списку земаља у којима се новинари некажњиво убијају.

Као резултат новог замаха истрага, Специјално тужилаштво подигло је оптужнице против руководилаца Милошевићеве Службе државне безбедности и припадника те службе који су, по наводима из те оптужнице, на Ускрс 1999. године, свирепо ликвидирали издавача Европљанина и Дневног телеграфа пред улазом у његов београдски дом.

Суђење оптуженима почело је 1. јуна, 2015. године пред Специјалним судом у Београду, а Ђорђе Мартић и Мирослав Марковић, новинар коме је Мартић у својству главног уредника Експреса дао упутство да Славка Ћурувију непосредно оптужи за издају, већ су на захтев оптужбе сведочили у овом процесу. 

Комисији је несхватљив уређивачки потез Политике, која дозвољава Ђорђу Мартићу да у цењеном листу наставља са таргетирањем људи, а да од њега претходно није затражила ни објашњење зашто је ставио симболичку мету на леђа Славка Ћурувије. Није га питала жали ли колегу који је, после текста који је Мартић непосредно наручио и објавио, на мафијашки начин одстрељен кишом метака у леђа и потом "оверен" хицем у главу изблиза.

Комисија позива Уредништво Политике да објави ово саопштење и да се извини јавности због уређивачког пропуста, наводи се у саопштењу председника Комисије  за утврђивање чињеница о убиствима новинара Верана Матића. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи