Иницијатива за избор Милоша Јанковића за омбудсмана

Кућа људских права и више од 60 организација цивилог друштва упутила је Народној скупштини Србије, надлежним одборима и шефовима посланичких група иницијативу за избор Милоша Јанковића на функцију Заштитника грађана.

Доскорашњи Заштитник грађана Саша Јанковић је, због одлуке да се кандидује за председника Републике, 7. фебруара поднео Народној скупштини Србије оставку на ту функцију и као вршиоца функције именовао свог дугогодишњег заменика Милоша Јанковића, подсећа се у саопштењу из Куће људских права.

Подсећа се да је парламент констатовао оставку Саше Јанковића 21. априла ове године чиме је почео да тече шестомесечни рок у ком је обавезна да изабере новог Заштитника грађана.

"Свесни значаја независних институција у демократском друштву, истичемо важност правовременог и адекватног избора новог заштитника грађана. Милош Јанковић, некадашњи адвокат и директор Управе за извршење кривичних санкција, има потребно вишедеценијско искуство у области заштите људских права, лични и професионални кредибилитет, као и познавање сврхе и функционисања институције Заштитника грађана", наводи се у саопштењу.

"Посебно имајући у виду, додаје се, да је Милош Јанковић као заменик заштитника грађана учествовао у изградњи ове институције у оно шта је она данас, кредибилна и независна и као таква препозната међу грађанима Србије, али у међународним оквирима, јасно је да би избор Милоша Јанковића на место омбудсмана обезбедио одржање квалитетног рада, као и остваривање високих очекивања грађана од ове институције", закључује се у саопштењу,

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво