Едукацијом становништва против пожара

Највећи број пољских и шумских пожара настаје људском непажњом. Управо то је разлог што Сектор за ванредне ситуације, преко својих одељења на територији целе Србије, са појачаном пажњом прати ситуацију на терену, али и спроводи превентивну едукацију становништва.

Најкритичнији период после отапања снега, када има оних који пре бујања вегетације пале стрњишта пред пољопривредне радове, на терену који покрива Одељење за ванредне ситуације Краљева прошао је ове године без већих пожара на отвореном.

Томе је допринела и повећана влажност земљишта, али и све присутнија свест пољопривредника о опасности, али и штетности паљења сасушених остатака на ораницама.

Како међутим још увек има оних који олако схватају опасност од паљења ватре на отвореном простору, то је овдашње Одељење за ванредне ситуације појачало едукацију становништва пре почетка летњег - следећег критичног периода за избијање пожара.

"Ми смо уз Пољопривредну стручну службу Краљева, град Краљево и Рашки округ, одштампали флајере и на тај начин едукујемо становништво", наводи Радоица Кочовић, Начелник одељења за ванредне ситуације Краљево.

Уз превенцију, утицај на смањење броја пожара у критичним периодима, има и повећан број казни које су протекле године биле изречене онима за које је утврђено да су немаром изазвали пожаре.

"Нажалост морали смо да прибегнемо и подношењу прекршајних пријава. Ми смо само у овом периоду који је критичан прошле године поднели преко 30 кривичних пријава за нашу зону одговорности и могу вам рећи да то има одговарајућег ефекта и успеха код грађана", објашњава Кочовић.

Како би ефекти били још већи, пред лето када је због високих температура увек повећан број пожара на отвореном, сва одељења Сектора за ванредне ситуације у Србији појачавају превентивно деловање на терену, при чему огромну помоћ очекују и од свих медија путем којих би се указало на све опасности које паљење ватре у природи може проузроковати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво