Средњошколци у посети Европи

После завршеног конкурса пројекта "Европски дневник", најбољи средњошколци су награђени кружним путовањем Љубљана-Беч-Будимпешта. Посета је организована у оквиру Медијске посете Европској унији, пројекту који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији.

Кроз Љубљану, Беч и Будимпешту путовали су ученици из 14 различитих школа. Награђени ученици најпре су свратили у Љубљану.

Прва станица – градска кућа. Потом су се упутили у Беч. После разгледања града посетили су и Шенбрун. Најбољи радови брижљиво су припремани.

"Писали смо о књижевности и филмовима и заправо погледали смо колико Европска унија мозе да да нашим ђацима и колико они могу да се школују у европским земљама а да то заправо не знају", каже Невена Михаиловић из Техничка школе у Убу.

"Правили смо филм о мултикултуралности и мултинационалости нашег града и толеранцији која је присутна тамо, што је једна од основних вредности ЕУ", објашњава Јована Тешић из Гимназије Јован Јововић Змај у Новом Саду.

"Писали смо о Дунаву, колико је он уствари загађен у Србији, што у Србији што до уласка у Србију, каже Јован Лекић из Гимназија Патријарх Павле у Београду.

Европски дневник је публикација која промовише вредности ЕУ. Осим ученицима служи и професорима као помоћно наставно средство.

"Награда делује сигурно мотивишуће, и вероватно ће у будућности наставити да раде тако да би оправдали ово што су добили и што су видели сада", каже професорка грађанског васпитања у Гимнаизји Патријарх Павле Љиљана Петровић.

У септембру ће бити објављен нови конкурс.

"Све школе ће добити дописе, а правила ће бити идентична - увек тимски рад, увек ментор и увек ће почетна тачка бити сама апликација Европског дневника", поручује Сања Насевски, координаторка пројекта "Европски дневник".

Ученици су после кружног путовања пуни утисака.

"Посетили смо градски музеј, посетили смо припродњачки музеј, посетили смо и музеј експримената и то ми се много допало", наводи Данијела Татић из Средње стручне школе у Бачкој Паланци.

"С обзиром да сам ја већ обишла ове градове, Љубљана је на мене оставила утисак", каже Андреја Николић из Прехрамбено угоститељске школе у Чачку.

"Видели смо многе ствари везане за друге државе које ја нисам имала прилилку да обиђем, али ми се свидело и то што смо упознали неке културе наше дрзаве", истиче Јелена Недић из Политехничке школа у Суботици.

На вебсајту recinam.rs објављују се најбољи радови конкурса Европског дневника који се бави различитим темама. Део се посвећује и односу Србије и ЕУ, како би приближио средњошколцима процес преговора о приступању Европској унији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво