Подземне туристичке атракције чекају туристе

Савременом туристи подземне туристичке атракције као што су пећине, лагуми, тунели, катакомбе, напуштени рудници, све су привлачнији. Чак 27 милиона људи током године обиђе неку подземну атракцију у Европи.

Србија има око 1.500 пећина, највише на Мирочу, у околини Бора, Нове Вароши, Ваљева, у долини Увца и на Златибору. За туристичке обиласке је уређено неколико десетина. Најбоље су посећене пећине близу развијених туристичких центара, на пример Стопића пећина.

"Гости су углавном људи који се баве активним туризмом. Прошла година је била рекордна, пећину је обишло 44.500 посетилаца. Ове године очекујемо посету од 50.000 људи", наводи је Јова Павловић из Туристичке организације Златибора.

И неуређене пећине имају своју публику.

"Неуређене пећине су јако занимљиве људима који желе да осете неку авантуру, неку драж у истраживању. Сва опрема је обезбеђена, људи уопште не морају да брину, само пошаљу своје мере, висину, тежину, број обуће и од чизама преко комбинезона, шлемова и светала, све се обезбеди. Њихово је само да крену у авантуру и да се препусте доживљајима", објашњава Иван Настић, спелеолог организације "Wild Serbia", из Ваљева.

Једна од најпопуларнијих престоничких туристичких тура јесте "Београд испод Београда", током које се обилазе Римски бунар, Информбиро бункер, Барутана и вински лагуми у Карађорђевој улици.

"Суштина те туре јесте, када изађу из Барутане у којој се чувају најстарији римски споменици у вештачкој пећини испод Калемегдана, старој 300 година, посетиоци кажу, побогу, па био сам у Египту и видео пирамиде, био сам у Тунису и обишао много шта а нисам имао појма шта се налази у срцу мога града. Е, то је нека београдска грешка коју покушавамо да исправимо", наводи Зоран Љ. Николић, туристички водич туре "Београд испод Београда".

Испод ташмајданског парка су импозантни лагуми који још нису део туристичке понуде града али их припремају да то постану.

Иначе, сезона обиласка подземних туристичких атракција траје целе године.

Ипак су најпопуларније током лета јер док напољу горе земља и ваздух, унутра је пријатних 10 до 15 степени.

Посетиоци великих подземних атракција у развијеним туристичким земљама, на улазу добијају такозвану паметну наруквицу која прати кретање посетиоца, упозорава га ако се одвојио од групе или зашао у забрањену зону. Наруквица детектује и евентуално повећање концентрације угљен-моноксида или неку другу опасност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи