Шарчевић: Деца у Србији су веома талентована

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је отворио 3. Националну географску олимпијаду, на којој учествује 614 ученика из 80 школа из целе Србије.

Младен Шарчевић је пожелео велику срећу такмичарима и истакао да је та олимпијада одлична прилика да се покаже колико су у Србији деца талентована, те да има доста разлога за оптимизам.

У његовој новој улози, како каже министар, коју је прихватио зарад подизања квалитета образовања у Србији, јер се целог живота тиме бавио, основни циљ је да се направи бољи образовни систем, од нивоа предшколског, до високог.

"То свакако морамо, а надам се да смо сада на веома добром путу, али, јако је важно рећи да, одређена тела у Министарству не функционишу баш најбоље. Моја замисао је да ове године оснажимо центре за таленте, направимо озбиљна места, да са центрима за стручно усавршавање наставника, клубовима науке, средства која имамо у буџету за промоцију науке, боље прерасподелимо", рекао је Шарчевић.

Истиче да је неопходно веома озбиљно обучити око 78.000 људи, да се промени начин рада, да деца раде пројекте, примењују стечена знања.

"Нисам само дошао да будем политичар, то ни не знам да будем, али хоћемо да направимо бољи образовни систем, да деца имају потпуно другачији приступ од оне репродукције учења напамет и свега онога за шта се, нажалост у Србији држимо још веома чврсто", навео је министар.

У суштини, како каже, он скоро завршава каријеру као менаџер у образовању, те да, ако Србија усвоји законе, а то је, оцењује, скоро при крају, ако усвоји платформу Националног програма курикулума, што је такође  при крају, те ако се усвоје измене наставног плана и програма, то ће бити озбиљни, "тектонски" подухвати и то је посао од годину дана, за 2018.

"Када говоримо о даљим поступцима, нама ће тек тада бити доступне значајне европске паре за обуку наставника. Када све то урадимо, центри за таленте могу да добију веома озбиљну улогу, да постану центри и за обуку наставника, тако да је пред њима лепа будућност, а манифестације као што је ова олимпијада, могу само да буду бисери на тој круни и да се још неке ваше идеје још боље пласирају", рекао је Шарчевић.

Наводи да је Министарство просвете ту да обезбеди потребна средства, као што сматра и да јесте ове године значајно обезбедило средства за саму олимпијаду, а подвлачи да је јако битно да се у томе у великом броју јављају и компаније.

"Никога нисмо вукли за рукав, ни мољакали за средства, али смо поставили читав тим за електронску просвету, не само портал Доситеј, већ дигитализација система је јако важна и укључило нам се ту више од 20 компанија са озбиљним новцем. И са компанијом "Хуавеј" потписали смо врло озбиљан споразум о стратешком партнерству који ће имати за иљ да за две године све школе буду на оптичким везама, да имамо интензивну дигитализацију система образовања и то је нова ера која нас чека", сматра министар.

Декан Географског факултета Дејан Филиповић је рекао да међу такмичарима види будуће студенте, будуће кадрове, да им жели сву срећу, да се проведу у Београду и покажу максимум знања. 

"Врата Географског факултета са пет студентских група су вам отворена", навео је Филиповић.

Национална географска олимпијада одржава се под покровитељством Министарства просвете, Секретаријата за спорт и омладину града Београда и образовног система "Руђер Бошковић", ТОБ-а, ТОС-а, Универзитета Сингидунум и Географског факултета.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 20. мај 2017, 16:58)
Mikeni [нерегистровани]

Talenat nije dovoljan

Nasa deca jesu talentovana ali se sa njima ne radi kako treba.Uzalud talenat ako se ne razvija.Zato se nadam da ce reforma obrazovanja omoguciti da deca uceci koriste svoje sposobnosti na pravi nacin

(субота, 20. мај 2017, 09:34)
anonymous [нерегистровани]

Bravo Ministre

Pooštriti ispitne kriterije,a i provedite reforme u cilju kvalitetnije nastave,tako da učenici doista završetkom škole ponesu neka znanja,a sto je još važnije nauče se logički razmišljati