Извршитељи у понедељак у КБЦ "Драгиша Мишовић"?

Милион евра за 12 ари. На толико је процењено земљиште у склопу Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић", а којем је суд наложио да тај износ исплати наследницима. Болница, чији је рачун у блокади годину дана, тврди да плаћа дугове које није направила, а на основу туђе грешке или недозвољених радњи. Да ли ће Клиничко-болнички центар, у који пацијенте шаље девет домова здравља и у коме се годишње уради више од 14.000 операција, престати да ради?

Пре више од пола века, тај плац држава је изузела из поседа Симониде Танасијевић и на коришћење га дала Железничкој болници, која је касније постала део данашњег КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

"Негде 1992. године тај плац је купила компанија 'Колинг' и укњижила се као један једини власник, и дан-данас је власник компанија 'Колинг' која је у стечају. Како је дошло до тога да адвокати туже болницу 'Драгиша Мишовић' уместо државе која је крива за све невоље које су настале, које су могле да се реше кроз реституцију", каже директор КБЦ "Драгиша Мишовић" Радосав Шћепановић.

Проблем је много старији – створила га је некадашња Железничка болница јер на 12 ари плаца, које је добила, није изградила болнички објекат, иако је то била у обавези. Уместо тога, неко је трговао земљиштем.

"То је било забрањено и ништавно. Јер 26. децембра 1958. године све грађевинско земљиште на територији града Београда није могло бити као неизграђено у промету и трговина тим земљиштем, макар била она од стране неке болнице, сестара, локалних самоуправа или пак што се сигурно масовно дешавало са проблематичном компанијом 'Колинг', била је незаконита", истиче Миле Антић из Мреже за реституцију.

Ипак, Први основни суд у Београду пресудио је да КБЦ мора да плати више од милион евра породици Танасијевић.

"Болница плаћа дугове које је неко у име болнице направио раније. Кључне кривце свакако треба тражити у компанији 'Колинг', међу властима и онима који су чинили власт почетком деведесетих, али и касније, који нису оспоравали а могли би и данас да оспоре без проблема ту трговину земљиштем", додаје Антић.

Резултат те трговине је наплата дуга коју ће, после неколико одлагања, омогућити извршитељи. Како је најављено, у понедељак.

"Наш је дуг 110 милиона, извршилац има право да попише комплетну имовину до вредности дуга и најмањи део те опреме, који би се запленио, прекинуо би процес рада", каже Шћепановић.

Иако се тврди да у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" неће одузимати ствари без којих не може да ради, није искључено да запослени направе живи зид не би ли спречили извршитеље да уђу у болнички комплекс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи