Протест Златибораца у Београду

После две године покушаја да добију грађевинску дозволу за изградњу гондоле, Златиборци су се, у знак протеста, окупили у Београду где су надлежнима предали нови захтев, али и тражили оставке министарки грађевинарства и правде. "Добиће дозволу кад добијемо одговарајућу документацију", одговарају надлежни. Планирана гондола спајала би Златибор и Торник, а цео пројекат, вредан 13 милиона евра, финансирала би Општина Чајетина.

Златиборци су у протесну шетњу кренули уз звуке трубе. Надлежним министарствима предали су нови, а заправо поновљени захтев за грађевинску дозволу. Тврде да, као и раније, имају сва потребна документа, а да изградњом гондоле заправо бране државну земљу.

"Ми овде рушимо концепцију поклањања државне имовине странцима или страначким тајкунима. Ради се о великим површинама пољопривредне земље, ова гондола је колатерална штета и желе да пренесу државно земљиште на приватна лица, а њима се уводи парк природе", каже председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

У ресорном министарству објашњавају да је све рађено по закону и да за све важе иста правила. Златиборци ипак тврде да се од њих тражи више него од других. Из тог разлога, траже увид у документа за пројекат "Београд на води", за који сматрају да није прошао исту процедуру као Златиборска гондола.

"Закон је исти за све, дозвола за 'Београд на води' је пар пута враћана док нису испунили све услове, став Министарства је да ако постоји сумња, постоји Закон о информацијама од јавног значаја и радо ћемо поступити по сваком захтеву", објаснила је Александра Дамњановић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Уколико се не поништи могућност продаје државне земље странцима, нов протест најављују за први септембар. Претходно су већ два пута од почетка године, у знак протеста због недобијања грађевинске дозволе, организовали 'Свесрпску мобу' на Златибору, односно радну акцију за изградњу панорамске гондоле.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи