Јанковић: Хуманитарне акције вредне поштовања, али где је држава

Вршилац дужности заштитника грађана Милош Јанковић наводи да самоорганизовање грађана у прикупљању новца за лечење пацијената у иностранству говори да живимо у друштву у коме постоји разумевање и да је вредно дивљења, али се пита где је ту држава.

Милош Јанковић наводи да су хуманитарне акције вредне поштовања, али се пита где је ту држава.

"Лечење наших грађана путем СМС донација и других прилога отвара, међутим, питање улоге и функције органа јавне власти у остваривању права из здравственог осигурања и здравствене заштите", истиче Јанковић, а наводи се у саопштењу.

Наводи да грађани који се свакодневно обраћају заштитнику грађана изражавају бојазан да ли ће, и поред тога што су здравствено осигурани, са уредно овереним картицама здравственог осигурања, моћи да се лече и да ли ће имати новчана средства потребна за лечење.

Заштитник грађана је 15. маја 2017. године затражио од Министарства здравља и РФЗО информације да ли су код свих пацијената за које је прикупљан новац за лечење у иностранству претходно исцрпљене све могућности лечења у земљи, да ли постоји могућност успешног лечења у иностранству, а да РФЗО није у могућности да обезбеди средства за упућивање пацијента.

Затражени су и подаци о евентуалним случајевима самоиницијативног одласка грађана на лечење у иностранство, као и информације да ли су Министарство и Фонд поводом учесталости појава на које Заштитник указује, заузели одређени став или мишљење и учинили га доступним широј јавности.

О евентуалној потреби за доношење мера из своје надлежности Заштитник грађана одлучиће по пријему тражених информација.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво