Прва трансплантација матичних ћелија из пупчаника у Србији

У Институту за здравствену заштиту мајке и детета урађена је прва трансплантација матичних ћелија из пупчаника. Екипа Дневника забележила је тренутак када је болесна девојчица добила ћелије своје млађе сестре које би требало да јој помогну у борби против једне генетске болести.

Док је Мелиса добијала ћелије из коштане сржи које су од њене рођене сестре узете јутрос, мало даље од Стерилног блока опорављала се Сара, која је, иако има тек две и по године, већ на два начина успела да помогне старијој сестри.

"Ми смо узели при њеном рођењу из пупчаника матичне ћелије, међутим, није их било довољно. Јутрос је узета и коштана срж да бисмо допунили те матичне ћелије, сада се надамо да ће све бити у реду", каже Филип Фиролеско, Мелисин и Сарин отац.

Мелиса болује од наследне урођене болести крви која се зове таласемија мајор.

"Тело производи абнормалан молекул хемоглобина који се клинички манифестује анемијом, што подразумева да дете мора стално да добија трансфузије концентрованих еритроцита. Када се пређе критичан број трансфузија, долази до таложења гвожђа у унутрашњим органима и на крају би неминовно дошло до отказивања тих органа", објашњава др Жељко Зечевић из Центра за трансплантацију матичних ћелија.

И због тога је било неопходно што пре урадити трансплантацију. У Институту за мајку и дете, у специјалним условима, чувају се ћелије из пупчаника.

У овом тренутку има више од 70 узорака које су оставили родитељи при рођењу другог детета. За више узорака очекује се наставак градње Прве породичне банке матичних ћелија при Институту.

"Овладали смо још једном новом технологијом и применили још један извор матичних ћелија јер до сада су коришћени из коштане и периферне крви", истиче проф. др Драгана Вујић, начелница Центра за трансплантацију матичних ћелија у Институту за мајку и дете.

Министар зравља др Златибор Лончар рекао је да је ово једна од најбољих вести, јер је то оно за шта се залаже.

"Минимум 15 милиона динара издвајамо годишње за банку, ако остане новца и више, и позивам све да учествују у овоме", каже Лончар.

Да ли је Мелисин организам прихватио сестрине ћелије, знаће се за две-три недеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво