Суботички основци добили роботе за учење програмирања

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић уручила је представницима суботичких школа "Иван Горан Ковачић" и "Кизур Иштван" сетове робота за учење програмирања, а за ученике је одржана и интерактивна презентација о безбедности на интернету и радионица роботике. 

"Интернет је сјајно место и за забаву и за учење, али у виртуелном свету морате да будете пажљиви исто као и у стварном свету, да будете активни али и свесни опасности", поручила је Матићева суботичким основцима којима је представљен програм кампање "ИТ караван 02" у културном центру "Непкер". 

Она је подсетила на актуелне претње на интернету, на игру "плави кит", али и друге "игре изазова", као и на сајбер напад "wannacrypt", упозоривши децу да је неопходно да заштите и своје рачунаре, али првенствено себе, своју породицу и пријатеље. 

"Не комуницирајте са непознатима, не остављајте своје личне податке онлајн и разговарајте са родитељима и наставницима о ономе што вам се дешава на интернету", поручила је Матићева и позвала децу да се за сва питања и савете обрате контакт центру Министарства на број телефона 19833, на који могу и да пријаве злостављање или узнемиравање на интернету. 

Ђацима се обратио и Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић", који је истакао значај сарадње са Министарством трговине, туризма и телекомуникација у борби за заштиту деце на интернету. 

Он је навео да је Фондација, уз подршку Министарства реализовала пројекат "Безбедност на интернету, безбедност у животу", који је имао 40 едукативних радионица за ученике виших разреда основних школа о правилном коришћењу интернета, безбедности и могућим злоупотребама деце на интернету. 

Кампања Министарства трговине, туризма и телекомуникација, за паметну и безбедну употребу нових технологија "ИТ караван" покренута је 2016, а ове године траје од 12. априла до 25. маја у градовима: Нови Пазар, Пирот, Ниш, Зајечар, Краљево, Ужице, Чачак, Ваљево, Крагујевац, Суботица, Нови Сад, Панчево и Сомбор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи