Пријем добровољаца у војне санитетске службе

На основу иницијативе министра одбране Зорана Ђорђевића, покренута је процедура за пријем 130 професионалних војника санитетске службе из редова оних који су добровољно служили војни рок са оружјем, почевши од јунског рока. Пријаве трају до 20. маја, саопштили су Министарство одбране и Војномедицинска академија.

После завршеног добровољног служења војног рока, заинтересованим професионалним војницима, медицински и лабораторијским техничарима, биће омогућен пријем у службу у војно-здравствене установе у Београду, Нишу и Новом Саду и то:

Војномедицинска академија: медицински техничар (општи смер) - 104 лица, лабораторијски техничар (здравствене струке) - 8 лица и фармацеутски техничар - 2 лица.

Војномедицински центар Нови Сад: медицински техничар (општи смер) - 4 лица.

Војна болница Ниш: медицински техничар (општи смер) - 1 лице.

Центар војномедицинских установа Београд: медицински техничар (општи смер) - 5 лица, медицински техничар (педијатријски смер) - 1 лице, медицински техничар (гинеколошко-акушерски смер) - 1 лице и лабораторијски техничар (здравствене струке) - 4 лица.

Заинтересовани за упућивање на добровољно служење војног рока у јунском упутном року потребно је да се пријаве у Центар министарства одбране у општини у којој станују најкасније до 20. маја.

На добровољно служење војног рока упућују се лица рођена 1988. године и млађа, а за упућивање на добровољно служење и пријем у професионалну службу у својству професионалног војника санитетске службе, поред општих услова за упућивање на добровољно служење војног рока, морају имати завршену средњу медицинску школу за занимања која се траже за пријем и положен стручни испит.

Добровољно служење војног рока траје шест месеци: првих месец и по општа војна обука у неком од центара за обуку (Сомбор, Ваљево или Лесковац) где се пријављена лица упућују по територијалном принципу, а после тога следи месец и по специјалистичке обуке за санитетску службу у Чети за обуку војника логистике у Нишу.

После завршене обуке у Нишу војници на добровољном служењу војног рока се упућују три месеца у једну од војно-здравствених установа на колективну обуку (Војномедицинску академију, Војну болницу Ниш, Војномедицински центар Нови Сад и Центар војномедицинских установа Београд), да би по завршетку добровољног служења војници били у потпуности оспособљени за рад у систему војног здравства. наведено је у саопштењу.

По потписивању првог уговора, професионални војници добијају чин разводника, а касније напредују у виши чин дестара и млађег водника на основу времена проведеног у служби и завршетка курсева предвиђених за даље напредовање.

Рад у војноздравственим установама омогућава стално стручно усавршавање, могућност учешћа у мировним мисијама у иностранству, као и студије на Високој струковној здравственој школи ВМА која почиње са радом у овој години, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво