Потписан споразум са Тунисом о сарадњи у области одбране

Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се у Тунису са министром одбране Ферхатом Хоршанијем, са којим је потписао Споразум о сарадњи у области одбране.

Двојица министара су разговарала о могућностима за даљи развој билатералне војне сарадње и констатовали реални потенцијал за њено унапређење у области одбрамбене индустрије, војно-научне и техничке сарадње, образовања и обуке, војног здравства као и историје и музеологије, саопштило је Министарство одбране.

Ђорђевић и Хоршани су се сагласили да ће Споразум о сарадњи у области одбране бити само нормативни оквир за даљи развој сарадње у свим областима од обостраног интереса.

У ту сврху, како се додаје у саопштењу, наведеним споразумом је предвиђено и формирање Мешовитог војног комитета, а Ђорђевић је нагласио спремност да партнерским државама представимо потенцијале Србије за сарадњу у области одбрамбених технологија и за рад на заједничким пројектима истраживања, развоја и производње.

Он је истакао значај унапређења капацитета Одбрамбене индустрије Србије који су препознати као једна од кључних области за даље унапређење будућих односа двеју земаља.

Ђорђевић је истакао настојање Србије да равноправно сарађује са свим земљама света посвећеним политици мира и поштовања међународног права, те у складу с тим Министарство одбране наставља са избалансираном политиком одбране, непрестано радећи на унапређењу и далем развоју односа са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима.

Министар одбране се састао и са државним секретаром у Министарству спољних послова Туниса Сабријем Баштобшијем, коме је захвалио на принципијелној подршци легитимним напорима Србије за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији и нагласио да је Србија, такође, поуздан и искрен пријатељ Туниса.

Током посете Тунису Ђорђевић је обишао и српска војничка гробља из Првог светског рата у Бизерти и Мензел Бургиби, те је положио венце и одао почаст војницима који су подлегли повредама након Албанске голготе.

Том приликом Ђорђевић је рекао да су након година немара, захваљујући залагању Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, гробља и костурница реновирани и спашени од пропадања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи