"Србија није била мета напада компјутерским вирусом"

Поводом глобалног напада малициозним софтвером "WannaCry" надлежно министарство је организовало састанак на коме је потврђено да Србија није била мета у првом таласу напада, али је неопходно и даље бити на опрезу и предузимати мере заштите информационих система.

У саопштењу Министарства, трговине и телекомуникација кажу да је тело за координацију послова информационе безбедности Србије дало препоруке о заштити, које се односе на примену упутства РАТЕЛ-а, као надлежног за послове Националног центра за превенцију безбедносних ризика у информационо-комуникационим системима, односно техничког упутства компаније "Мајкрософт". 

То тело апелује на све кориснике да имају у виду сталну потребу спровођења мера заштите у области информационе безбедности, односно да се придржавају општих протокола о заштити информационих система, који укључују редовно отклањање техничких недостатака и ажурирање система. 

Поред обавезне системске заштите, као друга неопходна компонента безбедности, од суштинског је значаја постојање свести да се процес злонамерног софтвера покреће акцијом корисника приликом читања порука електронске поште непроверених и непознатих пошиљаоца као и усмерењем на интернет линкове са истим који су другачије означени у сврху прикривања крајње намере. 

Представници Сектора за информационо-комуникационе технологије Управе за заједничке послове републичких органа подсетили су да су предузете превентивне мере како би се спречили евентуални напади на информационе системе јавне управе, а сви чланови тела поновили су да надлежни органи до сада нису имали пријаве овог напада али да су у приправности. 

Државни секретар у ресорном министарству Татјана Матић поручила је да је неопходно подизање опште информационе безбедносне културе и мењање корисничких навика, као и подизање капацитета надлежних институција у овој области, с обзиром на све учесталије проблеме у области информационе безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво