Орден Академске палме за јачање односа Србије и Француске

Амбасадорка Француске Кристин Моро уручила је орден Академске палме Милици Винавер-Ковић, Радану Џодићу и Стевану Јокићу за њихово академско и професионално ангажовање и допринос јачању односа Србије и Француске.

Они су допринели француско-српској сарадњи у областима науке, медицине, здравства, француског језика и франкофоније.

Моро је на пријему и свечаној додели у амбасади Француске рекла да орден додељује у име француског министра просвете, високог образовања и научног истраживања и да су они посебно заслужни зато што свако у својој области доприноси јачању односа две земље.

"Наполеон Први је успоставио 1808. године ово одликовање које више од 200 гдина одаје част појединцима за њихово академско и професионално ангажовање и допринос утицају Француске у свету", рекла је Моро.

Како каже, награђени кроз одговорност и делатност коју обављају у областима образовања, науке и медицине већ годинама доприносе стасавању нових генерација и развоју односа две земље.

Милица Винавер, доцент Филолошког факултета Универзитета у Београду, директорка Франкофоног центра за универзитетску успешност Универзитета у Београду добила је орден Академске палме у рангу витеза.

Радану Џодић, професору онколошке хирургије, директору Института за онкологију и радиологију Србије и председнику Републичке стручне комисије за онкологију, уручен је орден Академске палме у рангу официра.

Џодић је одликован Орденом Академске палме 2002. у рангу витеза, а ове године је унапређен у ранг официра.

Стевану Јокићу, научном саветнику у Институту Винча, иницијатору програма "Рука у тесту" у Србији, уручен је орден Академске палме у рангу командора.

Јокић је одликован орденом Академске палме 1997. у рангу витеза, унапређен је у официра 2008, а ове године у највиши ранг - командора.

"Више од 20 година предајете књижевност 17. века и француску културу на Филолошком факултету у Београду, али нисте се ту зауставили. Упоредо са наставом, посебно наставом француског језика струке попут француског језика дипломатије или медицине, били сте и преводилац и спикер француских програма Радио Југославије. Та свестраност сведочи о вашој радозналости и отворености према свим апекстима француског језика и свим видовима његове промоције", рекла је Моро обраћјући се Милици Винавер Ковић.

Џодићу је рекла, између осталог, да је у периоду од 2002. до 2010. године учествовао у пројекту посредством ког је у Француској на обукама боравило 90 хирурга онколога.

"Захваљујући односима поврење које сте изградили са болницама у Паризу, а посебно са болницом Тенон, настављате да усмеравате мобилност бројних српских онколога како би се у Француској обучавали специфичној хируршкој пракси", рекла је амбасадорка Француске.

Јокићу је казала да се посебно истакао на програму Рука у тесту, који је у Француској 1996. године иницирао Жорж Шарпак, добитник Нобелове награде за физику.

"Ви сте тај програм покренули и адаптирали у Србији 2007. године. Овај програм је уведен данас у бројне основне и средње школе у Србији. Стотине професора које сте ви обучили прожето је овим образовним приступом", рекла је Моро.

Нагађени су захвалили и поручили да је Француска у њиховом срцу и да треба још више да сарађујемо.

Орден Академске палме се у име Француског министарства за образовање уручује истакнутим личностима које су допринеле и настављају да доприносе ширењу знања и јачању веза које уједињују две земље.

Ово одликовање, установљено пре више од 200 година, додељује се Французима и странцима за њихово научно и професионално залагање и за њихов допринос јачању угледа Француске у свету.

Оснивач одликовања је Наполеон Бонапарта, који га је установио као признање еминентним члановима Париског универзитета.

Од 1866. признање могу да добију и страни држављани. Од 1955. орден Академске палме има три ранга: витеза, официра и командора.

Церемонија доделе одликовања ордена Академске палме, велича вредности - веру у преношење и размену знања и отвореност ка свету и другима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво