Како заштитити рачунаре после великог сајбер напада?

Глобални сајбер напад, за који се верује да је изазван процурелим вирусом из америчке Националне безбедносне агенције, погодио је, према најновијим извештајима институције и компаније у 100 земаља, укључујући Русију и Кину. У Србији, до сада није забележен. Начелник Одељења МУП-а за борбу против високотехнолошког криминала Саша Живановић за РТС каже да је неопходно извршити едукацију запослених и да треба водити рачуна које електронске поруке се отварају.

Гостујући у Дневнику РТС-а Саша Живановић је рекао да је ово прави тренутак да правна лица којима рачунари служе за виталност пословања изврше добру анализу о томе шта ће даље урадити – да ли ће надоградити оперативни систем и да ли ће одговарати на све електронске поруке.

"Организоване криминалне групе које се баве финансијским сајбер криминалом могу да препакују код који је био отворен, за будуће нападе. Користиће и друге методе како би извршили инфекцију рачунара. Најчешће се догађа да то раде путем 'фишинг' имејл порука, путем кампања дају линк за посећивање неког налога или кликом на банер на већ познатом сајту. На тај начин можете да компромитујете рачунар", објашњава Живановић.

Карактеристика овог злонамерног програма је да ради тихо у позадини рачунара, ослушкује мрежу и криптује податке тј. шифрује податке на свим мрежним уређајима за складиштење податак, објашњава Живановић.

"Старије верзије 'Windows' су подложније нападима, поготово 'Windows ХP' који је отишао у пензију и који више нема додатак за заштиту. У овом случају, управо је компанија 'Мајкрософт' направила додатак за заштиту 'Windows XP'. Битно је да се користе антивирусни алати који препознају криптолoкeр", каже Живановић.

Да би се одблокирао рачунар тражи се 300 долара у електронској валути "Биткоин". Живановић истиче да МУП саветује да се не плаћа откуп јер се тако стимулишу криминалне групе да наставе овиме да се баве.

"Одређена истраживања у Великој Британији показала су да један од пет жртви који је платио откуп није добио деактивациони кључ да откључа фајлове", рекао је Живановић.

Живановић каже да су групе које се баве сајбер криминалом специфичне и да се тешко долази до починиоца.

"Све истраге које се односе на сајбер криминал су специфичне. Организоване криминалне групе користе сервисе анонимности. Било је у протеклом периоду успешних истрага које су довеле до починиоца ових кривичних дела, међутим најбитније је да МУП у сарадњи са Тужилаштвом за борбу против криминала прати развој ситуације. Ми смо чак пре објављивања напада јавности добили сазнање о нападу од партнерске службе где смо направили саопштење како да се заштите грађани", закључио је Живановић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво