Шта значи правда из Стразбура у Србији?

Када искористе сва правна средства у Србији, неки правду траже у Стразбуру. Србија се по броју представки изјављених против ње Европском суду за људска права налази на 12 месту од 47 земаља, кажу у Државном правобранилаштву, истичући да је број предмета мањи него претходних година. Наводе да је тренутно у раду тог суда око 1. 000 представки против Србије. Највише се, кажу, жалимо због неразумно дугог трајања судских поступака и поступака пред управним органима и неизвршавања домаћих одлука против предузећа са већинским друштвеним капиталом.

Потражићу правду у Стразбуру, често чујемо од оних који сматрају да је у Србији нису добили. То је случај и неких породица које су најближе изгубиле у саобраћајним несрећама, а незадовољне су пресудама. Један од њих је и Маринко Павловић. Сматра да је за изгубљени живот његове супруге казна блага.

"Осуђен је на шест месеци затвора, условно на две године. Не могу да се помирим са великом неправдом која је причињена у суду према мени и мојој породици", каже Маринко Павловић.

Неки кажу да и поред правде коју су добили у Стразбуру, у Србији и даље трпе неправду. Зорици Јовановић ни после више од 30 година држава није одговорила шта се догодило с њеним сином којег је последњи пут видела у породилишту када су јој саопштили да је преминуо.

Европски суд за људска права пресудио је у њену корист 2013. и наложио Србији да у року од годину дана, између осталог, успостави механизам који би требало да омогући да се утврди шта се десило са Зоричином, али и другим бебама које су, како тврде стотине родитеља, из болница нестајале седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година после наводне смрти.

"После пресуде једино што се догодило то је што су они мени исплатили новчана средства, а за даље све је још увек на нули, на мртвој тачки, непокренуто. Оно што ја желим, то је да се донесе закон и да се види шта је урађено с том децом", говори Зорица Јовановић.

Иако је као потписница Конвенције о људским правима дужна да се повинује пресудама из Стразбура, Србија их спроводи селективно, оцењују у Комитету правника за људска права. Комитет министара савета Европе може да врши притисак на државу која не извршава пресуде доносећи одлуке или резолуције.

"Крајни ефекат свега тога често не буде такав да те пресуде и буду извршене. Постоје негативни поени које држава прима услед тога, али мислим да је највећи негативни поен управо тај што смо ми на путу европских интеграција и што је велико питање да ли ћемо оваквим поступањем на крају достићи тај ниво људских права који је неопходан", каже Ана Јанковић из Комитета правника за људска права ЈУКОМ.

Због неспроведених пресуда и одлука нисмо имали већих проблема, кажу у Државном правобранилаштву и додају да је Србија од 404 пресуде и одлуке о пријатељском поравњању, извршила 273.

"До сада нисмо имали оштрије последице осим позива Комитета министара да Република Србија у хитном року изврши неку конкретну меру. Недостатак буџетских средстава током 2014. и 2015. године је био разлог зашто смо у одређеном броју предмета каснили са извршењем пресуда и одлука Европског суда, у сваком од тих предмета је током 2016. извршена исплата накнаде", каже Наташа Плавшић из Државног правобранилаштва.

У Државном правобранилаштву истичу да је прошле године Европски суд за људска права од 1286 размотрених представки изјављених против Србије, одбацио њих 1220.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи