Бројне примедбе на рад извршитеља, случај породице Хаватми најновији у низу

Иако у Министарству правде истичу да је Закон о извршењу растеретио рад судова, грађани имају бројне примедбе на рад извршитеља. Све чешће и зашто намерно обарају цене некретнина за намиривање дугова? Надлежна Комора покренула је ванредни поступак контроле рада извршитеља Ненада Боторића, јер породица Хаватми из Београда тврди да је направио бројне пропусте, због којих им прети исељење из стана. Уколико буде покренут и дисциплински поступак, то неће спречити извршење.

Породица Хаватми већ два пута је избегла да их иселе из стана због дуга старог четврт века. Пензионерка казну суда прихвата, али не и начин на који је извршитељ наплаћује.

"Адвокат нуди да ја то платим од пензије, да подигнем хипотеку, они све то одбијају и добија решење да прода стан", каже Бранислава Хаватми.

Извршитељ је, због дуга од 6.500 хиљада евра, за око 26.000 евра на јавном надметању продао стан од 43 квадрата у центру Београда. Пре процене колико би некретнина вредела на тржишту, извршитељ за мишљење пита вештака или агенцију за некретнине. Али његова је последња. По новом закону, минимална цена на првом позиву је 70 одсто, на другом, половина од процењене вредности.

На то што су дужници спремни да плате, у Комори извршитеља кажу – закон прописује рок да се дуг измири добровољно. А то да ли ће против извршитеља бити покренут дисциплински поступак, утврђује дисциплински тужилац.

"Свакако да извршење предузимамо на своју руку или да би оштетио самог дужника. Дисциплински поступак можда утврди да јесте. Ако утврди да јесте, онда је то нови момемнат, каже Светлана Манић из Коморе извршитеља.

Али ако дисциплинска комисија и процени да је извршитељ, како тврде Хаватмијеви, направио бројне пропусте, то им неће сачувати кров над главом.

"Сам дисциплински поступак не утиче на спровођење поступка извршења и циљ поступка извршења је намирење извршног повериоца, а да се не повреде права извршног дужника", каже Светлана Манић.

Та права извршитељ крши и ако не води рачуна о сразмери дуга и имовине из које се потраживање наплаћује.

"Ако се покаже конкретно у овом случају, ако је поведен дисциплински поступак да начело сразмере није било поштовано, то по самом закону представља тежу дисциплинску повреду на страни самог извршитеља. У овом случају може да се деси ненадокнадива штета, да људе избаце из стана", наводи Наталија Шолић из Комитета правника за људска права.

Да и таква штета може да се надокнади, али на тежи начин, показује случај Васкрсић против Словеније у Стразбуру. Зоран Васкрсић избачен је из куће због дуга за воду од 124 евра. Пре 15 дана Европски суд за људска права, наложио је држави да му исплати 85.000 евра, јер му је одузела једини кров над главом.

"Па је суд утврдио повреду права на правично уживање имовине и скренуо пажњу да извршитељи морају да воде рачуна о праву и сразмери. Надам се да овај случај неће доћи до европског суда", наводи Наталија Шолић.

У Србији, извршитељи не могу да вам одузму једино 10 ари пољопривредног земљишта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво