Марш "Бесмртног пука" поводом Дана победе

Покрет "Бесмртни пук" другу годину је на београдским улицама. Више од хиљаду људи прошетало је од споменика ослободиоцима Београда, Рузвелтовом улицом, Краља Александра до Старог двора где је припремљен пригодан програм поводом 9. маја.

У оквиру манифестације, коју је ове године подржао Град Београд, амабасадор Русије Александар Чепурин, градски менаџер Весић и представник Организационог одбора "Бесмртног пука" Ненад Поповић, положили венце на Гробљу ослободилаца Београда, након чега је кренуо марш "Бесмртног пука" до платоа испред Скупштине града где је одржан свечани концерт.

Весић је истакао да су Београд и Србија дали велики допринос победи над фашизмом како би данас Европа и свет били слободни од фашизма.

"Данас се маршом 'Бесмртног пука' сећамо свих оних храбрих бораца, наших предака који су погинули, дали своје животе како би данас Европа била слободна. Сећамо се и милиона других жртава које су погинуле у борби против највећег зла у историји човечанства, а то је фашизам", каже Весић.

Наводећи да је Београд град који је у 20. веку пет пута разаран, Весић је рекао да данашња манифестација треба да буде порука да се сећамо свих оних који су страдали у борби против фашизма и да извучемо поуке.

"Можда најважнија је да је антифашизам темељ свих модерних држава Европе, која после те велике победе која се десила пре 72 године ево већ осму деценију живи без ратова међу држава, што је можда и највећа тековина те велике победе 9. марта 1945. године", каже Весић.

"Подсећајући да се ова манифестација одржава другу годину за редом, Весић је напоменуо да је ове године први пут та манифестација добила подршку Град Београд и да ће је имати у наредним годинама.

"Ово је једна од манифестација којима треба да се сећамо свега онога што се десило пре више од седам деценија и да одамо почаст борцима против фашизма", наводи Весић. 

Он, међутим, каже да је, на жалост, последњих деценија било покушаја ревизије историје не само у Србији већ у читавој Европи да се они који се нису борили против фашизма представе на неки начин ослодиоцима.

"То је потпуно неприхватљиво. Мислим да је веома јасно, као што је темељ наше државе и темељ модерне Европе антифашизам, тако напросто они који су били на страни фашиста и колаборациониста не могу да буду ни рехабилитовани и не може да се на други начин гледа на њихову улогу, осим као на улогу издајника који су били у најважњим моментима против свог народа", закључио је Весић.

Ненад Поповић, који је на челу Почасног савета Фондације за очување културно-историјског наслеђа и обнову споменика културе свети Александар Невски, рекао је да су највеће жртве у Другом светском рату поднели Русија и Србија.

"Ми то не смемо да заборавимо. Треба да запишемо имена свих жртава и да их се сећамо, да имамо најлепши меморијални центра у Европи јер народ који нема сећање нема ни будућност", поручио је Поповић.

На концерту испред Скупштине града, којем је присутвовао и амбасадор Белорусије Владимир Чушев, наступили су српски и руски вокални солисти и драмски уметници, а присутнима су се обратили и представници ветерана. 

Покрет "Бесмртни пук" настао је у Русији 60 - их година прошлог века када су на улице излазили ђаци, носећи портрете својих рођака погинулих у борби за слободу отаџбине.

Ипак, као година рођења ове манифестације званично се узима 2011. година када су формулисана основна начела и циљеви покрета.

Шетње имају искључиво родољубиви и морални карактер и промовишу вредности слободарства и антифашизма.

У Томску је 2011. године марширало 5.000 људи, данас више од 12 милиона излази на улице у 1.200 градова света.

Београд је други пут део ове манифестације.

Прошлогодишњи "Бесмртни пук" у нашој престоници био је један од најбројнијих у читавом свету изван подручја бившег Совјетског Савеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво