Вукосављевић: Народни музеј се отвара средином следеће године

Половином наредне године Народни музеј биће отворен за посетиоце, изјавио је министар културе Владан Вукосављевић.

Током обиласка радова рекао новинарима да је завршено 50 одсто посла, те да ће министарство које он води и Влада испунити све своје обавезе што се тиче финансирања.

"Финансије неће бити проблем. Половина наредне године је крајњи рок да се отворе врата музеја за посетиоце после предуге и недопустиве паузе", нагласио је Вукосављевић.

Рекао је да не жели да лицитира о тачном датуму, да ће грађевински радови бити завршени почетком наредне године, али да је кустосима потребно одређено време да направе поставке.

Радови се одвијају, како је предвиђено, у складу са динамиком, закључио је Вукосављевић.

Одговарајући на питање новинара да ли је било пропуста у финансирању пројеката културе, јер су 70 одсто средстава добили Београдски фестивал игре и Кустендорф, министар је рекао да то није тачно и да је Комисија радила у "складу са правилима конкурса и циљевима које промовише конкурс за суфинансирање пројеката у култури".

Подсетио је да су за протеклих 17 година мењани чланови комисија који су учествовали у расподели средстава Министарства културе.

"Сваке године имамо исту причу. Буде пријављено више хиљада пројекарта 20 до 25 одсто добије средства, остали се буне", нагласио је министар.

Додао да није учествовао у одлучивању, нити неко из Министарства културе, већ да се тим бавила посебна Комисија.

Министар културе обишао је данас Народни музеј, поводом Дана музеја који се обележава сутра, 10. марта. 

"Београдски сајам питати за кашњење књига у Техерану"

На Сајму књига у Техерану штанд је имао Београдски сајам и манифестација Београдски сајам књига, те они могу дати одговор зашто су касниле књиге из Србије, изјавио је министар културе.

"То је био наступ Београдског сајма и Београдског сајма књига, а не Министарства културе на сајму књига у Техерану. Не знам ко је одговоран што су касниле књиге", рекао је Вукосављевић новинарима у Београду.

Појаснио је да су после прошлогодишњег гостовања Ирана на Београдском сајму књига, Иран понудио организаторима да се појаве на сајму у Техерану и представе Београдски сајам књига.

"У међувремену је Београдски сајам књига дошао на идеју да пошаљу и књиге тамо. Тај догађај нема везе са Министарством културе", појаснио је министар.

Он каже да министарство културе посвећује посебну пажњу стратегији наступа Србије на међународним сајмовима, те да се посебна комисија бави тим послом.

Да је све беспрекорно организовано могло се видети на сајму књига у Лајпцигу, где је, како каже, Србије добила похвале од организатора, публике.

Министар каже да ће тако бити и на сајмовима књига у Пекингу, Москви, Франкфурту.

"Оно што је у нашој надлежности биће урађено перфектно, без проблема око шпедиције", нагласио је Вукосављевић.

Једина додирна тачка министарства са сајмом књига у Техерану, појашњава министар, била је што су у то време представници МИнистарства културе били у билатералној посети Ирану, да су потписани бројни споразуми, организоване посете установама културе у Техерану, као и да су присуствовали церемонији отварања сајма књига у Техерану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво