"Челик 2017" у Никинцима – приказ новог наоружања

Централна свечаност поводом обележавања Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе одржана је у Центру за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима под називом "Челик 2017". Готово сва оружја и оруђа која су представљена осмишљена су у Србији. Атрактивна су била дејства новом генерацијом стрељачког наоружања, гађања из борбених и теренских возила као и налети авијације.

11.30 – Авиони "миг 29" надлетели су техничко-тактички збор, чиме је приказ завршен.

11.20 – Председник Томислав Николић оценио је за РТС да је приказ био добро организован и додао да Србија има изванредну војску.

11.10 – Приказано дејство ракетних система "Морава" и "Огањ", из којих су гађани циљеви на удаљености од 12 километара. Системи су модернизовани. Тиме је динамички део приказа завршен, а уследио је тактичко-технички збор.

10.58 – Почео приказ дела оперативних способности Војске Србије и специјалних јединица МУП-а.

10.56 – Приказано дејство артиљеријског оруђа "Нора" 

10.51 – Противракетни систем АЛАС гађа покретну мету која је удаљена око 12 километара. Оператор је припремио ракету за дејство, након чега је она лансирана. Ракета лети уз помоћ аутопилота и погађа мету. Након тога, представљена је противоклопна ракета "маљутка".

10.50 – Модернизовани двомоторни јуришни авион "орао" прави маневар, иде у обрушавање и гађа ракетама које су уништиле мету.

10.45 – Противоклопни хеликоптери Хн-42/45 гама гађају мете на 1.500 метара. Ти хеликоптери су намењени за ватрену подршку, неутралисање и онеспособљавање оклопних борбених средстава. 

10.40 – Наступају модернизовани тенкови типа М-84ас1, М-84а и М-84, иза њих је борбено возило М-80. 

10.35 – Противавионски систем ПАСАРС погодио право у центар мету на удаљености од 1,5 километара. Понашање топа у рафалу показало се као стабилно.

10.30 – Представљено мало беспосадно оклопно возило "Милош", које је погодило мете право у центар. након тога, возило "Лазар 3" гађало је топом мету удаљену 1,5 километара.

10.25 – Из оклопних возила "Лазар" и "Милош" изашли стрелци који су из аутоматских пушака гађали мете на 100, 200 и 300 и 500 метара. Након тога, модуларна пушка је пребачена у снајперски мод и из ње су гађане мете на великим даљинама. Представљено и лако теренско возило НТВ.

10.15 – Почео тактичко-технички приказ извиђачких система. Сви приказани системи имају дневну и ноћну камеру, ласерски даљиномер и дигитални компас.

10.00 – Председник Томислав Николић стигао у Никинце у пратњи начелника Генералштаба Љубише Диковића и министра одбране Зорана Ђорђевића. На почетку интонирана химна Србије. У част председника Николића постројена Гарда.

Свечаности у Никинцима присуствују председник Србије Томислав Николић, премијер Србије Александар Вучић, председник и премијерка Републике Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, као и дипломатски кор.

У динамичком делу приказа, учествовале су заједно снаге Министарства одбране, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова са више од 30 средстава наоружања и војне опреме, из којих су изведена гађања са убојним средствима, укључујући и гађање из авиона и хеликоптера.

У оквиру тактичко-техничког збора изложено је више од 40 средстава наоружања и војне опреме одбрамбене индустрије Србије.

У реализацији свих активности учествовало је више од 500 припадника Министарства одбране и Војске Србије као и представника одбрамбене индустрије Србије.

Реализацијом таквих приказа, Војска Србије одржава и унапређује ниво својих оперативних способности и повећава спремност да реагује на ризике и претње по безбедност Србије и њених грађана.

Приказано је дејство авијације, специјалних јединица Војске и МУП-а, бучна и визуелноефектна дејства артиљеријским системима АЛАС, модернизованим "Огњем", "Моравом", "Нором".

Атрактивна су била и дејства новом генерацијом стрељачког наоружања, модуларним и снајперским пушкама, револверским бацачем граната и демонстрације гађања из борбених и теренских возила као што су "Милош", "Лазар" у више варијанти, затим дејства противавионског система ПАСАРС, модернизованих тенкова и борбених возила пешадије, као и роботизованог даљински управљаног возила "Мали Милош".

Авијација је дејствовала јуришницима типа "орао" и борбеним хеликоптерима.

"Србија способна да се брани од изазова"

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је Србији и њеној оспособљености да одбрани Србију и њен народ и да несумњиво брине о својој будућности у смислу одбране јер, како је додао, "нико не сме да се заноси чињеницом да је престала било каква опасност за све нас на овом простору".

Како каже, Република Српска је загледана у Србију и покушава да се у делу у коме може оспособи за одбрану тих простора и грађана РС, а то је "путем политичких снага, да их максимално оспособи и сарађује са Србијом на тим питањима".

Додик очекује да ће РС у наредном периоду имати одређене аранжмане.

"Доскоро је био аранжман у коме је нама било забрањено да било шта купујемо, били смо потпуно понижени од међународног фактора на простору БиХ који је прописао да наша полиција може да на 10 припадника има само једну дугу цев. Сада је то промењено, пре годину или две, и ми улазимо у то да оспособимо пре свега наше специјалне, посебне јединице полиције и у том погледу сарађујемо са Србијом", навео је Додик.

На питање како види упозорење Велике Британије око напада ИД на РС, он је казао да то није искључено.

"Ми сваки дан живимо са тим, зна се да је из БиХ готово 500 припадника ИД било у Сирији и на другим ратиштима, да је неколико десетина њих враћено у БиХ и нико наиван не треба да рачуна да они седе с миром и да немају неке аспирације", нагласио је Додик.

Он је додао да је српски народ 9. маја на Дан победе над фашизмом био на победничкој страни.

"Дао је немерљив допринос жртвама које су дате како би се победило то зло", навео је Додик.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, рекао је да је данашња вежба била високоризична и дао јој високу оцену.

Он је свима који су у њој учествовали одао признање на успешно завршеној вежби.

Диковић додаје да је приказан велики број средстава које војска још развија.

"Пред Војском Србије је боља будућност. Србија је данас земља која је способна да се сама брани од безбедносних изазова и ризика", рекао је Диковић.

Он је изразио очекивање да ће све што је данас приказано за годину или две бити у наоружању и опреми Војске Србије, као и да ће је учинити јачом, самосталнијом и да ће бити у функцији политике Србије на међународном плану.

број коментара 17 пошаљи коментар
(уторак, 09. мај 2017, 16:20)
anonymous [нерегистровани]

Lepo

Sve lepo, samo Boze daj da nam ovo nikad ne treba.

(уторак, 09. мај 2017, 15:36)
anonymous [нерегистровани]

realno

1.
Ova pokazna vezba je bila o vatrenoj moci dalji i preciznosti,a procitah komentar da mi to nemamo,pa ovi prikazani sistemi su sam vrh tehnologije po tom pitanju a alas i nema konkurenciju na trzistu.Postoje rakete slicne ali ne sa mogucnoscu povecanja dometa kao kod alasa i ne sa mogucnoscu lansiranja sa platforme na tockovima a tog dometa i kako je prikazano na poligonu.Takodje i NORA B52K1 koja je vrhunac tehnike u tom polju,a radi se na novoj verziji i novim projektilima.
2.
Ono gadjanje na 500 m puskom,to nije bio snajper,vec obicna puska sa optikom,zrno je ja msm 6.3 mm a 500 m je daleko za streljacko naoruzanje,efektivni domet puske 5..56 je oko 800m max.
Sto znaci da mnogo menja putanju i gubi na brzini i sili ,a i podlezno je uticaju vetra sve vise kako daljina raste.Zbog tog i msm da je ,u delu kada su gadjali snajperi onu metu na 1000 m gadjao teski snajper jer ima najteze zrno,bilo je ocigledno da se on ceka na opaljenje,a da ostali nece da dejstvuju.Tako da poenta,gadjanje je bilo odlicno,samo nisu imali ,,srece'' sa jednom metom na 500 m
3.
Gadjanje tenkovima lose organizovano ,nije se mislilo na prasinu.Ideja je bila da sva tri gadjaju u isto vreme,radi prezentacije i da M84AS gadja najdalju metu, ali je tenk koji gadja spoljne strane bunkera izgleda pucao prvi pa je podigao prasinu i zbog vetra se prasina pomerala levo..moglo je bolje ali i ovako je izgledalo mocno,a to je bila SUSTINA ovog dela prezentacije,realno tenk ce da gadja metu na vecoj razdaljini od 800m ,barem bi trebalo.
4.
Nije mi jasno i propust,zasto jedna nora B52 nije gadjala .....zasto je samo stajala tamo.Da li je u pitanju tehnicka greska,otkaz ili ko zna sta

(уторак, 09. мај 2017, 14:49)
anonymous [нерегистровани]

Катрамунаћ

Све похвале за приказано. Ко се разуме у развој опреме и наоружања, схвата да се сасвим лепо ради, према нашим малим могућностима одлични резултати.  

(уторак, 09. мај 2017, 13:40)
Драган [нерегистровани]

Алас

Алас је супер ракета! Што пре у оперативну употребу, и што више обучених патриота, непријатељски бункери, утврђења, хеликоптери, оклопна возила, неће бити сигурна! Људство које га користи, биће на пристојној удаљености! Одлично одбрамбено оружје!

(уторак, 09. мај 2017, 13:37)
anonymous [нерегистровани]

Dan pobede

Srbija ima sa čime da se brani od izazova!

(уторак, 09. мај 2017, 13:34)
anonymous [нерегистровани]

Celik 2017

Svaka cast sve pohvale. Samo ne znam zasto neki pisu lose komentare u vezi toga. Umesto da budu samo pohvale. Samo dokaz je cinjenica da ni jedna država u regionu takvo oruzje nema. A ne prave. A Srbija se sama vojno razvija. A jos da nam stignu migovi iz Rusije tenkovi i oklopna vozila onda cemo stvarno biti jaki. A na kraju jos ako bude dosao buk s 300 bice super. Onda cemo biti najaci na Balkanu pa i sad smo skoro sa ovim novim oruzjem sto imamo.

(уторак, 09. мај 2017, 13:26)
Iz Britanije [нерегистровани]

"Fotelja Generali"

Vi bez ijednoga dana u vojsci prestanite da kritikujete jer ocigledno ne shvatate šta ste gledali. Da ste videli tenk bilo koje Crete u punom jurisu prema vama znali bi jer jedino sto bi vam palo na pamet je: "Beeeziiii".
Sve najbolje nasoj Vojsci i da se vrati vojni rok, bar na tri meseca.

(уторак, 09. мај 2017, 12:29)
anonymous [нерегистровани]

vojska

Ovo je ipak pokazna vežba. Rađena je više kao prikaz mogućnosti, a ne kao završna vežva neke od generacija vojnika na odsluženju vojnog roka. Ovde učestvuju sve sami profesionalci i to samo odabrani - najbolji. Zato smatram da je vežva izvedena prilično traljavo i sa lošom organizacijom.
Da se radi o vežbi vojnika, sa ovakvim rezultatima gađanja teško da bi i jedna vojska u svetu mogla da prikaže bolje. Profesionalci su sasvim neka druga priča i po prikazanom su ... da kažem negde u proseku.

(уторак, 09. мај 2017, 12:28)
Sale [нерегистровани]

Vojska

Volim moju Srbiju i nasu vojsku ali ovo je smesno.Glupo je da se tesimo nego ovaj problem ozbiljno da shvatimo i da nasu vojsku vatreno mocniju i brojniju pravimo.Domet i vatrena moc su nam vrlo ograniceni a o brojnom stanju da i ne govorim.Za potencijalnog agresora smo vrlo lak plen,izgleda da od svog zla koje nam se do sada desilo nismo izvukli pouke a balkanski lonac vri samo je pitanje vremena kada ce eksplodirati.

(уторак, 09. мај 2017, 12:21)
Bacanje para! [нерегистровани]

Neprijatelji imaju jače naoružanje,

i podršku međunardnih faktora!