"Челик 2017" у Никинцима – приказ новог наоружања

Централна свечаност поводом обележавања Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе одржана је у Центру за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима под називом "Челик 2017". Готово сва оружја и оруђа која су представљена осмишљена су у Србији. Атрактивна су била дејства новом генерацијом стрељачког наоружања, гађања из борбених и теренских возила као и налети авијације.

11.30 – Авиони "миг 29" надлетели су техничко-тактички збор, чиме је приказ завршен.

11.20 – Председник Томислав Николић оценио је за РТС да је приказ био добро организован и додао да Србија има изванредну војску.

11.10 – Приказано дејство ракетних система "Морава" и "Огањ", из којих су гађани циљеви на удаљености од 12 километара. Системи су модернизовани. Тиме је динамички део приказа завршен, а уследио је тактичко-технички збор.

10.58 – Почео приказ дела оперативних способности Војске Србије и специјалних јединица МУП-а.

10.56 – Приказано дејство артиљеријског оруђа "Нора" 

10.51 – Противракетни систем АЛАС гађа покретну мету која је удаљена око 12 километара. Оператор је припремио ракету за дејство, након чега је она лансирана. Ракета лети уз помоћ аутопилота и погађа мету. Након тога, представљена је противоклопна ракета "маљутка".

10.50 – Модернизовани двомоторни јуришни авион "орао" прави маневар, иде у обрушавање и гађа ракетама које су уништиле мету.

10.45 – Противоклопни хеликоптери Хн-42/45 гама гађају мете на 1.500 метара. Ти хеликоптери су намењени за ватрену подршку, неутралисање и онеспособљавање оклопних борбених средстава. 

10.40 – Наступају модернизовани тенкови типа М-84ас1, М-84а и М-84, иза њих је борбено возило М-80. 

10.35 – Противавионски систем ПАСАРС погодио право у центар мету на удаљености од 1,5 километара. Понашање топа у рафалу показало се као стабилно.

10.30 – Представљено мало беспосадно оклопно возило "Милош", које је погодило мете право у центар. након тога, возило "Лазар 3" гађало је топом мету удаљену 1,5 километара.

10.25 – Из оклопних возила "Лазар" и "Милош" изашли стрелци који су из аутоматских пушака гађали мете на 100, 200 и 300 и 500 метара. Након тога, модуларна пушка је пребачена у снајперски мод и из ње су гађане мете на великим даљинама. Представљено и лако теренско возило НТВ.

10.15 – Почео тактичко-технички приказ извиђачких система. Сви приказани системи имају дневну и ноћну камеру, ласерски даљиномер и дигитални компас.

10.00 – Председник Томислав Николић стигао у Никинце у пратњи начелника Генералштаба Љубише Диковића и министра одбране Зорана Ђорђевића. На почетку интонирана химна Србије. У част председника Николића постројена Гарда.

Свечаности у Никинцима присуствују председник Србије Томислав Николић, премијер Србије Александар Вучић, председник и премијерка Републике Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, као и дипломатски кор.

У динамичком делу приказа, учествовале су заједно снаге Министарства одбране, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова са више од 30 средстава наоружања и војне опреме, из којих су изведена гађања са убојним средствима, укључујући и гађање из авиона и хеликоптера.

У оквиру тактичко-техничког збора изложено је више од 40 средстава наоружања и војне опреме одбрамбене индустрије Србије.

У реализацији свих активности учествовало је више од 500 припадника Министарства одбране и Војске Србије као и представника одбрамбене индустрије Србије.

Реализацијом таквих приказа, Војска Србије одржава и унапређује ниво својих оперативних способности и повећава спремност да реагује на ризике и претње по безбедност Србије и њених грађана.

Приказано је дејство авијације, специјалних јединица Војске и МУП-а, бучна и визуелноефектна дејства артиљеријским системима АЛАС, модернизованим "Огњем", "Моравом", "Нором".

Атрактивна су била и дејства новом генерацијом стрељачког наоружања, модуларним и снајперским пушкама, револверским бацачем граната и демонстрације гађања из борбених и теренских возила као што су "Милош", "Лазар" у више варијанти, затим дејства противавионског система ПАСАРС, модернизованих тенкова и борбених возила пешадије, као и роботизованог даљински управљаног возила "Мали Милош".

Авијација је дејствовала јуришницима типа "орао" и борбеним хеликоптерима.

"Србија способна да се брани од изазова"

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је Србији и њеној оспособљености да одбрани Србију и њен народ и да несумњиво брине о својој будућности у смислу одбране јер, како је додао, "нико не сме да се заноси чињеницом да је престала било каква опасност за све нас на овом простору".

Како каже, Република Српска је загледана у Србију и покушава да се у делу у коме може оспособи за одбрану тих простора и грађана РС, а то је "путем политичких снага, да их максимално оспособи и сарађује са Србијом на тим питањима".

Додик очекује да ће РС у наредном периоду имати одређене аранжмане.

"Доскоро је био аранжман у коме је нама било забрањено да било шта купујемо, били смо потпуно понижени од међународног фактора на простору БиХ који је прописао да наша полиција може да на 10 припадника има само једну дугу цев. Сада је то промењено, пре годину или две, и ми улазимо у то да оспособимо пре свега наше специјалне, посебне јединице полиције и у том погледу сарађујемо са Србијом", навео је Додик.

На питање како види упозорење Велике Британије око напада ИД на РС, он је казао да то није искључено.

"Ми сваки дан живимо са тим, зна се да је из БиХ готово 500 припадника ИД било у Сирији и на другим ратиштима, да је неколико десетина њих враћено у БиХ и нико наиван не треба да рачуна да они седе с миром и да немају неке аспирације", нагласио је Додик.

Он је додао да је српски народ 9. маја на Дан победе над фашизмом био на победничкој страни.

"Дао је немерљив допринос жртвама које су дате како би се победило то зло", навео је Додик.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, рекао је да је данашња вежба била високоризична и дао јој високу оцену.

Он је свима који су у њој учествовали одао признање на успешно завршеној вежби.

Диковић додаје да је приказан велики број средстава које војска још развија.

"Пред Војском Србије је боља будућност. Србија је данас земља која је способна да се сама брани од безбедносних изазова и ризика", рекао је Диковић.

Он је изразио очекивање да ће све што је данас приказано за годину или две бити у наоружању и опреми Војске Србије, као и да ће је учинити јачом, самосталнијом и да ће бити у функцији политике Србије на међународном плану.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво