Ко и зашто оспорава Дарвина?

На вест да су петицију о ревизији теорије еволуције потписала 52 академика, Извршни одбор САНУ саопштава да су само два потписника из њихове академије. Теорију еволуције потписом оспорава 166 људи, међу којима су академици, професори, доктори наука, лекари, правници, филозофи, уметници, новинари, свештеници.

Само су два члана Српске академије наука и уметности потписом подржала став да човек није настао онако како Чарлс Дарвин каже. Став САНУ је да они на то имају право, али и да већина мисли другачије.

"Највећи број академика се држи науке, струке и верује у оно што не само биологија већ све пратеће науке стално потврђују, а то је, пре свега, не теорија него наука о еволуцији. Човек може да верује, то нико не спори, као ова два члана САНУ, али наука је наука, ваљда се читав свет на њој базира", истиче Владимир Стевановић са Одељења хемијских и биолошких наука САНУ.

Да баш није тако, најпре 2004. као министарка просвете а данас као потписница петиције тврди Љиљана Чолић. Она сматра да теорија еволуције нема научне доказе и да, осим у школама и на факултетима, треба да се ревидира теорија о постанку човека.

"Ваљда је биологија постојала и пре средине 19. века и пре Чарлса Дарвина. С друге стране, није ми јасно зашто је људима битно и ласкаво да докажу да смо настали од мајмуна. За нас верујуће људе ствар је јасна, човек је круна Божјег стварања", каже бивша министарка просвете Љиљана Чолић.

За научнике, не постоји ниједно научно сазнање које иде у прилог наведеним тврдњама и негирању еволуције.

"У петицији се наводи да деца треба да се упознају са савременим религијским сазнањима, нико нема ништа против тога, али то не треба мешати са науком, биологијом или другом природном науком. Просто, томе није место у науци. Постоји веронаука, која се изучава до четвртог разреда, да ли треба до осмог да се изучава, у средњој школи, на факултетима, то држава треба да одлучи", сматра декан Биолошког факултета Универзитета у Београду Жељко Томановић.

Да ли је човек настао од мајмуна? Потписници петиције очекују да о томе расправљају универзитети, Министарство просвете, САНУ и Скупштина.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи