Млади математичари нижу успехе

На 34-ој Балканској математичкој олимпијади у Охриду гимназијалци из Србије освојили су шест медаља, док су екипно били други. Екипа Србије три деценије учествује на Балканијади, а ово је један од већих успеха наших младих математичара, каже директор Математичке гимназије који је са родитељима и нашом екипом дочекао такмичаре по повратку из Македоније.

Збиру од око 500 медаља придодато је још шест са Балканијаде. Алекса Милојевић је апсолутни победник с максималним бројем поена, а прво место осваја већ другу годину заредом.

"Сјајан је осећај када и после прошле године поновите овакав успех, просто то доказује да је ваш рад константан кроз један временски период и даје једну добру слику о спремности. Такмичење је било занимљиво, задаци су били занимљиви и врло ми се свидело да их радим", рекао је Милојевић, који је освојио златну медаљу.

Игор Медведев, који је такође освојио златну медаљу, каже да је конкуренција била добра.

"Била је добра конкуренција, али ипак сам успео да освојим ту златну медаљу. Труд се исплатио и надам се проласку на Интернационалну математичку олимпијаду", каже Игор.

Наших пет младића и девојка, такмичили су се са екипама из још двадесетак земаља.

"Супер је била организација, све је било како треба, задаци су били лепи и урадили смо најбоље што смо могли", каже Марко Медведев који је освојио сребрну медаљу.

Јелена Иванчић, која је са такмичења донела бронзану медаљу, каже да задаци нису било по њеном укусу, али да је све било лепо.

"Увек може боље, није сада да се кајем да нисам узео злато, задовољан сам скроз успехом", објашњава Павле Мартиновић, који је освојио сребрна медаља.

Никола Павловић, који је на такмичењу освојио бронзану медаљу каже да сваки задатак вреди 10 поена, а да је радио четири задатка за четири и по сата.

Србија је освојила шест медаља, али ђаци Математичке гимназије – седам.

"Никола Раичевић је освојио сребрну медаљу за Црну Гору, а имали смо и једног ученика који је био у екипи Македоније, он је такође освојио сребрну медаљу. Они су се такмичили на Српској математичкој олимпијади, али нису успели да уђу у наш тим, али су искористили могућност да бране боје своје земље", истиче директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић.

Предаха нема. За две недеље ови млади олимпијци бориће се за пласман у националну екипу која ће се на лето такмичити на светској математичкој олимпијади у Рио де Жанеиру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво