"Челик 2017" – оружје за српску војску и извоз

Војска и одбрамбена индустрија Србије приказаће у уторак, 9. маја, у Никинцима, више нових типова наоружања, дело српских инжењера и фабрика. Готово све што ћемо видети на свечаности под називом "Челик 2017" осмишљено је и произведено у Србији, што наоружању осим борбеног даје и економски значај.

Најближи увођењу у наоружање Војске Србије је модуларни артиљеријско-ракетни систем "Морава", са ракетама типа "пламен" домета 12 километара, "град" домета 40 и новом ракетом "огањ" побољшане прецизности и домета од 50 километара.

"Морава" је 98 одсто производ Србије, а увозе се електронике на возилу. Отпорна је на електронско ометање и има сопствени аутономни систем за навигацију, што у великој мери повећава њену борбену употребљивост.

У Никинцима ће ватрено крштење пред јавношћу имати модернизовани ракетни систем "огањ" домета 50 километара. Једна батерија од четири "огња" може да уништи циљ на површини од 104 хектара за мање од 10 минута.

Више армија у свету, а према најавама званичника ускоро ће и наша војска користити самоходну топ-хаубицу "Нора" калибра 155 милиметара и домета од 42 до 56 километара.

"Нору" производи државна фирма "Југоимпорт СДПР", која је задужена и за цев и систем наоружања, шасија је марке "камаз", а муниција дело српских предузећа "Едепро" и "Крушик".

Технолошки такође напредан производ јесте систем за навођење артиљерије УПАРС, који наводи, израчунава путање за све артиљеријске и ракетне системе који ће бити приказани у Никинцима.

Најсофистициранији тип наоружања на приказу "Челик 2017", намењен за извоз, јесте ракетни систем АЛАС, са телевизијски навођеним ракетама готово центиметарске прецизности.

Ракета система АЛАС може да погоди покретне и непокретне мете, као што су тенкови, камиони, мањи бродови или глисери, па и и нисколетећи хеликоптери. Домет АЛАСА је 25 километара.

Оклоп у Никинцима

Осим артиљерије, "Челик 2017" доноси и војно оклопно возило "Лазар 3", које је такође близу увођења у арсенал Војске Србије, и то у снагама за хитно реаговање.

Важно је рећи да се "Лазар 3" већ налази у арсеналу Жандармерије Србије и већ се користи, како у Копненој зони безбедности према Косову и Метохији, тако и на увежбавањима за противтерористичка дејства.

"Лазар 3" је осмишљен у Србији, производи се у Великој Плани, шасија је из Ирске и Француске, топ калибра 30 милиметара из Русије, мотор из Британије, мењач из САД, а остали склопови, тј. већина је из Србије.

Полиција, или прецизније Специјална антитерористичка јединица, очекује оклопно возило типа "Милош", које је своју премијеру имало на недавно завршеном сајму наоружања у Емиратима.

Сличног квалитета као и "Лазар", "Милош" је лакши, намењен је првенствено за специјалне јединице полиције, а више земаља је према незваничним информација заинтересовано за набавку новог српског оклопњака.

Такође, јавност ће први пут моћи да види модернизована оклопна возила из фамилије БОВ (борбено оклопно возило), са додатном оклопном заштитом, "тјунираним" мотором марке "дајц" и оптичко-електронским уређајима.

На фотографијама које су објављене на сајту Министарства одбране може се видети и тенк М-84 са додатном оклопном заштитом и модификованим топом.

Хибридни и модуларни производи

Модуларна пушка која се највљује већ месецима, технолошки је најнапреднији производ, јер такве пушке ретко ко прави у свету.

У званичном калибру 7,62 и новом 6,5 милиметара "грендел", пушку су тестирали припадници Војске Србије и Специјалне антитерористичке јединице полиције.

Нова пушка ће први пут бити приказана широј јавности, а осим сировина, челика и пластике, које се увозе – комплетно је српски производ.

Један од тзв. хибридних производа је и противавионски систем ПАСАРС 16, који је наоружан топом "Л-70 бофорс" домета 3,7 километара и унапређеним ракетама Р-13 домета 12 километара, које су скинуте са авиона "миг 21".

Возило је оклопљено, а монтирано је на шасију камиона ФАП 2026. Судећи према фотографијама, у Никинцима ће бити приказана верзија без ракета.

Систем је заједнички пројекат Војнотехничког института, Ремонтног завода из Чачка, "Застава камиона" из Крагујевца, "Прве петолетке" из Трстеника и "Србоаута" из Београда.

Занимљиво решење је и робот-дрон гусеничар, наоружан митраљезом калибра 12,7 милиметара, аутоматским бацачем граната и оптичко-електронским нишанима за све временске услове.

Још један хибридни, модуларни и модернизовани борбени систем јесте лансер унапређених противоклопних ракета "маљутка".

На возило ПОЛ М-83 из фамилије БОВ, које Војска Србије већ користи, постављене су нове ракете и нови дневно-ноћни нишан.

Основно побољшање на ракетама које производи "Крушик" из Ваљева јесте двострука "тандем" бојева глава, која пробија оклоп свих тенкова и оклопних возила који се данас производе у свету.

Економска, војна, али и технолошка чињеница коју не треба заборавити јесте и да се муниција за све набројане борбене системе и наоружање производи у Србији.

Последњи велики приказ домаћих борбених система догодио се на војној паради у Београду поводом Дана победе 9. маја, далеке 1985. године.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво