Петиција за ревизију изучавања теорије еволуције пред Одбором за образовање

Одбор за образовање добио је петицију више академика и научника за ревизију изучавања теорије еволуције у школама и факултетима, а данас је постављено питање да ли о тој инцијативи Одбор уопште треба да расправља.

И док председник Одбора за образовање Муамер Зукорлић каже да је његова обавеза да ту иницијативу стави на дневни ред седнице, члан тог скупштинског тела Жарко Кораћ сматра да је инцијатива помало фантастична и комична, а Ратко Јанков рекао је да га не би чудило да прва следећа иницијатива буде да у скупштинску салу дође предлог о томе да је Земља плоча. 

Инцијативу, која је јуче достављена одбору, потписала су 52 академика, научна саветника и професора универзитета, 61 доктор наука, пет магистара, 50 лекара специјалиста, 24 дипломирана инжењера, 19 професора средњих школа, 14 филозофа, социолога и филолога, 25 дипломираних правника и економиста, пет фармацеута и хемичара, осам уемтника, пет новинара и пет свештеника. 

Зукорлић је новинарима у Скупштини рекао да није његово да заузима став, те да се ради о веома озбиљном питању које се односи на ревизију досадашњих теорија у вези са настанком света и човека и истиче да ниједна искључивост није добра.

"Мој став је да сва питања која долазе до одбора треба отворити, аргументовано развити расправу и моја улога са позиције председника одбора је да омогућим такву атмосферу. Све остало нека буде даље део процеса једне научне расправе, сучељавања различитих ставова", каже Зукорлић. 

Сматра да ученицима и студентима кроз образовање треба омогућити да пред собом имају све теорије о настанку света и човека, било да су Дарвинове, креационистичке или неке треће.

Упитан којој је теорији он ближи, Зукорлић наводи да то није тешко закључити и да као верник нема никакву сумњу. 

"Било би бесмислено од мене очекивати да верујем у ишта друго осим у оно што јесте светоназор монотеистичке вере, али као председник одбора немам право са те позиције наметати своје ставове", каже Зукорлић. 

Члан одбора Жарко Кораћ наводи да свако може парламенту да се обрати са неком иницијативом, али да то не значи да је треба ставити на дневни ред. 

Кораћ примећује да се потписници иницијативе користе псеудонаучним аргументима да оспоре ни мање ни више него Дарвинову теорију, а онда траже од Одбора за образовање да се изјасни о томе да треба да се промени настава биологије у Србији. 

"То би изгледало као да група физичара потпише да сумња у Ајнаштајнову теорију релативности, а онда тражи од одбора да се изјасни о томе да ли је та теорија валидна или не", приметио је Кораћ. 

Поручио је да ако они желе да отворе научну расправу о теорији еволуције за то постоје и Српско биолошко друштво и Заједница униврезитета у Србији, затим студије биологије, те да тамо могу да поведу стручну расправу. 

Уосталом, како каже, Скупштина није научна институција, а Србија је секуларна држава у којој је вероисповест слободна, тако да, додаје, ђаци могу у школи да бирају да похађају веронауку, у оквиру које добијају знања о креационистичком тимачењу света. 

Дарвинова теорија је основ биологије већ готово 200 година, наводи Кораћ, те оцењује да је невероватно што су потписници те инцијативе и многи лекари. 

Подсетио је да је својевремено некадашња министарка просвете Љиљана Чолић предлагала да се укину предавања дела теорије еволуције по Дарвину, те додаје да смо се тада довољно обрукали, јер је, подсећа, вест о укидању Дарвонове теорије била једина вест из Србије која је у то време обишла буквално цео свет.

"Вера и наука не треба да се мешају, оне су раздвојене и већини људи то ни најмање не смета", уверен је Кораћ, који закључује да предлог који је упућен одбору показује да у нашем друштву постоје инцијативе које су супротне нечему што би се назвало науком 21. века. 

Члан Одбора Ратко Јанков, бивши шеф катедре за биохемију, каже да је једна ствар добити инцијативу, а друга поступати по њој. 

"Не бих се чудио да прва следећа иницијатива буде да у скупштинску салу дође предлог да је Земља плоча и сад хајде да видимо нека се Скупштина изјашњава да ли је Земља плоча или није. Ово је предлог потпуно исте категорије", рекао је Јанков новинарима. 

Он тврди и да једноставно нема елемената да се озбиљно разговара о овој инцијативи, те подсећа да је Дарвинова теорија фундаментална у објашњавању како се се цео свет развио. 

"Религија је базирана на томе што верујем у то, а не на томе да постоје докази за то. Ако у нешто верујем, онда могу да верујем и у то да је свет равна плоча", приметио је Јанков.

Враћена три предлога за избор чланова Националног просветног савета 

Скупштински Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво усвојио је листу 19 овлашћених предлагача за избор 22 чланова Националног просветног савета, док је предлоге три овлашћена предлагача вратио, јер не испуњавају законске услове.

Половини чланова Националног савета 25. маја истиче шестогодишњи мандат, одбор је данас усвојио збирну листа на којој је 50 кандидата за чланове тог тела, а парламент ће међу њима изабрати 22 нова члана. 

Предлози Универзитета уметности у Београду, Друштва за српски језик и књижевност и Друштва за стране језике и књижевност враћени су и дат им је додатни рок да их уреде у складу са законом.

После дискусије у којој су изнета различита мишљења о томе да ли прихватити и неке од тих предлога, с обзиром да поједини факултети, као што су ФДУ, Факултет примењених уметности и Факултет ликовних уметности, уопште нису ни упутили предлоге кандидата, закључено је да им се остави додатни рок да то учине.

Нацинални просветни савет има 43 члана, а мандат за 22 члана истиче 25. маја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво