Шарчевић о приоритетима Министарства образовања

Два кључна задатка Министарства просвете у овом тренутку су закони и припрема за нове наставне планове и програме на три нивоа, први и пети основне и први средње школе, који следе од 2018, рекао је министар Младен Шарчевић током боравка у Пријеољу и Прибоју, где је разговарао са председницима тих општина.

Младен Шарчевић je у разговору са председником пријепољске општине Драгољубом Зиндовићем рекао да је ове године због информатике, предузетништва и спорта редизајниран пети разред, али, додаје, то је само почетак.

"Нови наставни планови и програми на три нивоа, први и пети основне, и први средње школе, следе од 2018. Сада интензивно радимо на припреми тих планова", рекао је Шарчевић.

Зиндовић је, како је саопштено из Министарства просвете, указао на изражену миграцију и настојање локалне самоуправе да младе образоване људе врати из великих градова и задржи их у Пријепољу.

"Свесни смо значаја образовања и надамо се да ћете успети у намерама да реформишете систем", рекао је Зиндовић.

Након састанка министар је посетио Техничку школу Пријепоље у којој ће наредне школске године ученици имати прилику да похађају редизајнирани профил модни кројач.

Састанку у школи присуствовали су представници компанија текстилне индустрије које су заинтересоване за сарадњу са школом кроз дуално образовање.

Том приликом саветница министра Габријела Грујић похвалила је интензивни контакт и истакла да је 12 компанија из региона заинтересовано да сарађује са образовним системом.

"Пре осам месеци затекли смо 18 школа у систему дуалног и предузетничког образовања, данас имамо око 100. Управо је то чињеница која најбоље говори колико смо одговорно и озбиљно приступили задатку. Подигли смо систем и сада јасно да је дуално и предузетничко образовање будућност Србије", истакла је Грујићева.

Дуално образовање била је и тема састанка са председником општине Прибој и разлог посете Машинско електротехничкој школи.

Током састанака Лазар Рвовић, председник општине Прибој, рекао је да се размишља о идеји да се не стипендирају само најбољи ученици већ и они који би уписивали дефицитарна занимања.

Рвовић је истакао да Влада Србије и локална самоуправа улажу много напора у привреди опоравак општине и случај ФАП и да је важно да се обезбеде услови да опоравак привреде прати и развој образовања.

Миленко Томановић, директор Машинско електротехничке школе, гиворећи о некада успешној школи која је образовала квалитетне кадрове за привреду из Прибоја и региона, нагласио је да број ученика из годину у годину опада и да је уместо некадашњих 30 сада у школи 16 одељења.

"Упркос томе квалитет наставе није опао, напротив, улагали смо кроз разне пројекте у опрему како би деца имала одговорајуће знање. Па смо спремни да пратимо узлазну путању привреде", рекао је Томановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво