Житељи Сточног трга траже сталну полицијску заштиту

После опсежне акције нишке полиције, пре два дана у Нишу је ухапшен 19-годишњи младић због сумње да је организовао групу малолетника ромске националности који су месецима пљачкали пролазнике који су, путујући ка оближњем приградском насељу Медошевцу, морали јединим путем кроз највећу ромску махалу у Нишу. Група малолетника је у том насељу претукла полицајца и троје деце повредила, због чега родитељи који живе у том делу Ниша потписују ових дана петицију и траже помоћ.

Око 200 Нишлија из насеља Сточни трг и власници 17 фирми које раде у том делу Ниша, потписали су петицију тражећи помоћ и сталну полицијску заштиту.

"Сва деца из тог краја не могу да живе као деца из других делова Ниша. Ми их водимо у школу, чекамо, водимо на тренинге, нама је потребан нормалан живот", каже мајка претученог детета.

Житељка насеља Сточни трг, која је одрасла у том крају, каже да никада нису имали проблема са децом и одраслима ромске популације.

"Били смо као један, али од када је почело досељавање и расељавање са стране, почели су проблеми", додаје житељка Сточног трга.

Све је почело пре десетак година на кривини на којој малолетни Роми узраста до 14 година по различитим сценаријима пљачкају возаче. На асфалту су копали рупе да би возачи успоравали вожњу. Потом су се најмлађи бацали пред возило глумећи да су повређени, док су истовремено старији са задњег седишта аутомобила или доставних возила узимали све што им се нађе под руком.

"Разлог таквог понашања малолетника са те територије је лоше организовано слободно време, неукључивање у процес образовања, али и пропуштање родитељске пажње и дужности који су у обавези да воде о малолетној деци", објашњава Снежана Момчиловић из Центра за социјални рад у Нишу.

Рупе су пре неколико дана поново асфалтиране, а дању је ту и полицијска патрола. Незванично сазнајемо да ће на раскрсници бити постављен видео-надзор.

"Стицали су своје понашање тамо одакле су дошли. Можда су тамо били малтретирани. Они немају основно домаће васпитање, немају ни основно образовање да би живели у једном солидном, хармоничном животу", истиче ромски активиста Алија Саћиповић.

У Вишем јавном тужилаштву у Нишу кажу да очекују да им из полиције стигну кривичне пријаве против малолетника ромске националности, који су углавном из хранитељских породица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара