Годишњица акције "Бљесак"

Данас се навршавају 22 године од хрватске војне акције "Бљесак" када је за само 36 сати из Западне Славоније у планском удару хрватске војске протерано 15.000 Срба, а убијено 283. Парастос жртвама служен је у цркви Светог Марка у Београду. Венци ће бити положени на споменик страдалим Србима у ратовима на просторима бивше Југославије у Ташмајданском парку.

Од укупног броја жртава, до сада је расветљена судбина 127 лица, док се међу несталима води још 156 особа, укључујући 65 цивила, од којих је 27 жена.

По завршетку акције, Хрвати су покупили 168 тела убијених Срба и покопали их углавном под ознаком "непознат".

У последњих пет година ексхумирани посмртни остаци 145 особа из групних и појединачних гробница, од којих је 86 идентификовано.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", око 1. 450 припадника Српске Војске Крајине је заробљено, већина уз помоћ заштитних снага УН.

Хрватски судови осудили су велики број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора, неколико десетина њих у злогласној "Лори" у Сплиту.

Из "Веритаса" указују да хрватски генерали Петар Стипетић, Лука Џанко, Маријан Марековић, Младен Круљац и бригадир Стјепан Гашљевић, који су по налогу Фрање Туђмана, Гојка Шушка, Бобетка и Имре Аготића, испланирали и извели акцију под звучним називом "Бљесак", нису одговарали.

Директор тог центра Саво Штрбац истиче да Хрватска никада није санкционисана због напада на подручје под заштитом УН, нити је било ко кажњен за бомбардовање српских цивила у Западној Славонији у мају 1995. године.

Наводи, међутим, да је међународно правосуђе казнило Србе због потеза које су предузели како би се од тога одбранили.

Од 15.000 Срба до сада се, према подацима "Веритаса", на подручје Западне Славоније вратило око 1.500 и то углавном старије доби, а највише их је остало у Србији и Републици Српској.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво