Медијација - јефтинија од судских спорова али недовољно заступљена

У неким земљама више од 90 одсто спорова решава се вансудски, док се у Србији и даље радије чека судска пресуда. Иако медијација у Србији постоји две године, нуди краће време за решавање спора, 10 пута јефтиније, прошле године тек нешто више од 200 спорова решено је на овај начин . У Србији има више од 400 лиценцираних медијатора који могу да посредују у породичним, привредним, радним, имовинским поступцима.

Уместо вишегодишњих суђења, спор око међе или имања могао би да буде решен за само неколико месеци. Да при том и не кошта много. Али и даље радије бирамо суд, него договор.

"Нажалост, наши правници још недовољно познају медијацију. Један од разлога је и недовољно поклањање пажње на правним факултетима. Када постану судије, тужиоци, не виде медијацију као прву опцију, него одмах иду на суд", каже Блажо Недић из Удружења медијатора.

Медијација би и судовима помогла да се растерете. Зато је и за Министарство правде ова година посвећена промоцији алтернативном решавању спорова.

"Већ имамо прве резултате, можа нису онако као што смо били амбициозни на почетку са применом Закона. Али опет када упоредимо знатно већи број медијатора је уписан, с друге стране имамо и већи број поступака који су се водили пред медијаторима", каже Нела Кубуроивић, министарка правде.

Прошле године је 256 случајева је започето, 206 успешно окончано. Медијатори, тврде недостаје боља сарадња судова. Према евиденцији судова, тек 30 предмета је упућено на медијацију. Две трећине је успешно завршено.

"Покушали смо судије да стимулишемо и кроз правилник о вредновању њиховог рада где је на неки начин укључена и медијација коју би решили, тако да им се и то рачуна у норму. А свакако ћемо покушати кроз измене Закона о парничном поступку", каже Кубуровићева.

Да договор о спору заживи и код нас ради се и кроз пројекте Европске уније, јер једно од мерила за поглавље 23 је и унапређење алтернативног решавања спорова. Добар пример како може да заживи даје Италија где се посредовањем реши и до 40 одсто привредних спорова.

"Италија је донела законе и сада је медијација обавезна за стране у спору. Морају да покушају да се договоре. И сада то фунционише успешно, јер људи раније нису разумели предности медијације", рекао је Мајкл Мекларит, адвокат у GE Oil&Gas.

Медијацији се може приступити пре или током судског спора. Грађани сами бирају који ће им посредник помоћи са списка лиценцираних медијатора на сајту Министарства правде.

Поступак је добровољан, неформалан и јефтинији од 35 до 60 одсто у односу на судски процес.

"Они на крају имају толико поверења да чак и не иду код нотара који би им оверио тај споразум, али и за оне који су скептични постоји та снага извршен исправе која је негде додатна сигурност", каже Нина Ницовић, адвокат и посредник.

Код нас се за сада привредници најчешће договарају ван суднице. Али решавају се и породични спорови, као и радни, а најбројнији међу њима су спречавање злостављања на раду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво