Завршено 90 одсто радова на Храму Светог Саве

На Храму Светог Саве у Београду је завршено око 90 одсто грађевинских радова а преостало је да се још уради подно грејање, постављање мермера, мозаик у олтарском делу, уграде лифтови за превоз туриста на терасу Храма као и мањи радови на ентеријеру и екстеријеру ове светиње.

Главни архитекта Храма, ђакон Мирослав Николић наводи за Танјуг, да ће, када се заврши мозаик у куполи и склоне све скеле, почети радови на увођењу подног грејања. Недостају још средства за мозаик код олтарског дела у Храму.

"Оно што предстоји су радови на ентеријеру на нултој коти, а ми те радове нисмо могли да изведемо због тешке и велике конструкције која се налази у подкуполском простору. Када уклонимо све скеле кренуће постављање подног грејања и мермера", објашњава Николић.

Наводи да ће укупна површина под мозаиком у Храму бити око 17.000 квадратних метара и додаје да је то један од највећих подухвата те врсте у свету.

"Тренутно је у Русији готово 40 одсто од укупног мозаика намењеног Храму. Једна од идеја о којој се разговара је и постављање мозаика у олтарски део", истиче главни архитекта и каже да је план да се уради мозаик површине 600 квадрата, "али за то још увек нису обезбеђена средства, а тренутно се обављају преговори са руском страном".

Званични рок за завршетак изградње ове светиње је 2021. година, а како је речено из Владе Србије, већ је прикупљена половина од суме која је неопходна за завршетак радова. Друга половина средстава би требало да се обезбеди из прилога, од донатора, рекао је ђакон Николић и нагласио да је српски народ и саградио храм Светог Саве те да у Храму рачунају на помоћ државе.

Нада се да ће за две године туристи моћи лифтовима да иду на терасу која окружује куполу Храма и да доживе један од најлепших погледа на главни град. А, у крипти Храма, Николић нам открива шта је разлог за повремену буку у овом делу објекта.

"То је метро. Линија београдског метроа пролази дијагоналом Храма, негде око три метра испод пода Крипте. Ускоро ће кренути и радови на шинама метроа на којима ће бити постављени суспензори, ''штитници'' против буке", објашњава ђакон и каже да је такође потребно поставити у овом делу Храма и лифт који ће са висине од седам метара спуштати мошти бивших и будућих патријараха у гробнице.

Директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, најављује да ће радови на старој крипти патријарха ускоро бити завршени.

"План је да се неке мошти ранијих патријараха ту похране, као и свих будућих српских патријараха", објашњава Павловић и истиче да у простору, који је готово потпуно завршен, има 250 квадратних метара фресака, од којих две истакнуте фреске, "Жртве јасеновачких мученика'', рађене по узору на Студеницу.

Додаје да Крипта Храма Светог Саве, или "Храм испод Храма", у свом првобитном пројекту није имао ову основу, ни изглед. План је био, како каже, да се направи простор од 260 квадрата са наменом да се ту похрањују посмртни остаци српских патријараха. Због вишенаменске користи, овај простор је проширен и сада има 1.800 метара вишефункционалног простора, па је то сада једна од највећих дворана тога типа у региону која се користи за изложбе, трибине и концерте.

Фрескосликарство је у Крипти, објашњава прота Павловић, помирило традиционално и модерно, јер су сцене представљене из Старог и Новог Завета, а наглашени су мотиви из лозе Немањица и мотиви из живота Светог кнеза Лазара.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво