Нови подвиг српских лекара, Катарина слави два рођендана

У Клиници за ортопедску хирургију и микрохирургију Клиничког центра Србије кажу да су повреде шаке и горњих екстремитета међу најчешћим повредама, годишње имају више десетина таквих случајева. Бележе и око 50 тешких интервенција када у несрећи дође до комплетне ампутације делова екстремитета, или екстремитета, и када је операција неопходна у што краћем времену. Тим ове клинике недавно је у Ургентном центру урадио једну такву интервенцију и сачувао шаку Катарини Гебер.

Двадесетседмогодишња Катарина у штампарији ради осам година. Воли свој посао и једва чека да му се врати. Ипак, опоравак после тешке повреде - машина у штампарији одсекла јој је шаку, биће дуг.

Катарина Гебер испричала је да ради на машини која сече новине. У питању је био тренутак непажње.

"Дотрчали су колеге и колегинице са суседне машине, срећа да није била гужва у тој другој смени, да је већ шака била у леду после пет минута, везали су ми каиш да не искрварим, и хитна помоћ је дошла убрзо, и операција је била убрзо. Операција је добро прошла, ја сам добро, осећам свих пет прстију, радим вежбе, и надам се да ћу ускоро кући", каже Катарина.

Иако је Катарина задобила веома тешку повреду, и лекари и она су оптимисти, јер први постоперативни дани показују да ће шака највероватније у потпуности обновити функцију.

Катарина каже да сада слави два рођендана. 

Проф. др Чедомир Вучетић из Клинике за ортопедију и микрохирургију КЦС каже да су пет сати били у сали. 

"Иако је таква повреда да је омогућено да се успешно уради реплантација, она је имала и притисак у делу где су вене које су од хируршког значаја. Додатно смо урадили реконструкцију и више вена", рекао је Вучетић.

У тој установи кажу да су већ деценијама једини референтни центар у Србији за ту врсту хирургије, а да су реплантације "врх" микрохирургије.

"Не знам да ли у региону постоји центар који има овакво искуство као наш микрохируршки тим. Опрема је све боља, добили смо нови микроскоп, тренутно се реновира микрохирурша сала у Ургентном центру, тако да су услови за рад све бољи и бољи а број пацијената је све већи и већи", каже доцент др Марко Кадија, директор Клинике за ортопедију и микрохирургију КЦС.

Годишње ураде више десетина реплантација малих делова екстремитета, и најмање пет интервенција када спасавају руке и ноге. Први пут у свету, ампутирани прст пришивен је 1968. године, а у Србији, 16 година касније.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво