Ниједан родитељ није кажњен због невакцинисања деце

У градовима где је забележен најмањи одзив на имунизацију - Нишу, Београду, Новом Саду, Крагујевцу, до сада није кажњен ниједан родитељ који није вакцинисао своје дете.

Инспекција Министарства здравља од почетка године поднела је 46 прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу, а током прошле године 198 пријава.

У Прекршајном суду у Београду речено је Танјугу да је од почетка ове и током прошле године формирано 208 предмета, од којих је до сада 10 решено.

У два случаја је захтев одбачен јер, како кажу, нису испуњени услови за покретање прекршајног поступка, док је у осам предмета изречена прекршајна санкција опомена.

"Ниједан родитељ није кажњен. У осталим поступцима је доказни поступак у току", речено је Танјугу у Прекршајном суду у Београду.

У Прекршајном суду у Крагујевцу кажу да је током прошле године поднето девет прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали децу по Закону о заштити становништва од заразних болести, а да од почетка ове године није поднет ниједан прекршајни захтев.

"Донете су три пресуде по овим предметима: изречене две опомене и донета једна ослобађајућа одлука", речено је Танјугу у том суду.

Прекршајним судовима у Новом Саду и Нишу у 2016. години и у 2017. години није стигао ниједан захтев за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали децу.

Законом о заштити становништва од заразних болести, који је усвојен фебруара прошле године, предвиђене су казне за родитеље који не вакцинишу своју децу од 30.000 динара до 150.000 динара.

Према подацима Института за јавно здравље Батут, у највећем паду је вакцинације деце ММР вакцином (против малих богиња, рубеола и заушки), а најмањи обухват је у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

У Нишу је обухват ММР-ом свега 51 одсто, док је у Београду 65 одсто.

Због сниженог обухвата вакцинацијом у току је епидемија малих богиња у Румунији где је до сада оболело више од 4.800 људи и умрла 21 особа.

Да би се постигао и сачувао колективни имунитет обухват вакцинацијом мора бити најмање 95 одсто. То значи да су од заразних болести заштићена и деца која су вакцинисана и она која из здравствених разлога нису могла да приме вакцину.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво