"Црна мамба" – опасна дрога која осваја Европу

Дрога слична марихуани, али много јача од ње - популарног назива "Црна мамба", привлачи све више младих. Европски центар за мониторинг дрога утврдио је да опасно делује на људски организам. У Србију је стигла 2014. године одмах пошто се појавила на европском тржишту. Од тада до данас у 19 земаља забележено је 3.600 заплена те дроге. За податке о заступљености и запленама у Србији - полиција није била доступна.

"Црна мамба", "спајс", "лажна трава", "галакси" - то су само неки од комерцијалних назива дроге која изазива и физичку и психолошку зависност. Уместо бољег расположења, може да изазове параноју и халуцинације.

"Јавља се доживљај да их неко прати, посматра, врло непријатан доживљај. Јавља се изразит страх у неким ситуацијама, губитак свести, проблеми са притиском, радом срца, кома и нажалост смрт", објашњава др Снежана Алчаз из Специјалне болнице за болести зависности.

Због ове дроге у Европи је умрло 28 људи. У Србији таквих података нема, док је у Хрватској "црна мамба" однела један живот.

"Према доступним подацима у Републици Хрватској, у периоду од 2014. до 2016. године забележена су укупно 43 тровања за које се сумња да су повезана с новим психоактивним супстанцама. Већина пацијената навела је конзумацију производа 'галакси'. Бележи се и један смртни исход", кажу у хрватском Уреду за сузбијање злоупотребе дрога.

Младе привлачи свака нова дрога, а само прошле године у Европској унији откривена је шездесетиједна. У Србији се годишње појави десетак нових психоактвиних супстанци. А све док се не прогласе дрогом и забране, набављају се готово легално.

"Синтетски канабиноиди обично се продају као освеживачи простора или се појављују у врло допадљивим кесицама са разним називима који су привлачни младима", упозорава др Снежана Алчаз.

Наркоманија је, подсећају стручњаци једина болест коју човек сам бира. Зато опомињу подаци да марихуану конзумирају деца већ у основној школи и да је свака десета млада особа пробала неку дрогу о којој не зна ништа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи