Отворена изложба "Јасеновац-право на незаборав"

Поводом обележавања пробоја Јасеновца, у Дому Народне скупштине отворена је јеврејско-српска изложба "Јасеновац-право на незаборав". Председница паламента Маја Гојковић поручила је да злочин не сме да се заборави чак и када га, и ако га, опростимо.

"У име садашњих и будућих генерација, Србија је спремна да умири страшно сећање на огромне жртве и то не осветом, не мржњом, већ слободом и напретком, који ће осигуати мир, стабилност, демократију и развој. И тражиће правду за те жртве. У име будућих генерација данас градимо и боље друштво и бољу србију и бољи регион", рекла је Маја Гојковић.

Председница Скупштине је истакла да нас изложба у Дому Народне скупштине сведочењима, документима и фотографијама подсећа на патњу невиних жртава, које су страдале на монстроузан начин.

Како је рекла, већ сама имена - Јасеновац, Стара Градишка, Сисак, Лоборград, Јастербарско - у колективном памћењу страдалих народа Срба, Јевреја и Рома представљају ужасно сећање на затирање читавих породица и пустошења огњишта које се управо због размере тих страхота не могу и не смеју заборавити.

"Данас, још једном, са овог меморијалног скупа шаљемо поруку да злочин не сме да се заборави, чак и када га, и ако га, опростимо. То је наша обавеза због потомака јасеновачких жртава, а и да се никада више не понове страшни злочини почињени пре више од седам деценија", рекла је Гојковић.

Она је навела да је Србија у обавези да препозна и говори о екстремизму "који се чак и данас буди у нашем окружењу".

Како је навела, са жалошћу морамо да приметимо да са једне стране постоје покушаји релативизације злочина, које је чинила Независна држава Хрватска за време Другог светског рата, а са друге подгревање усташке идеологије кроз забрињавајуће примере као што су постављање табле са усташким поздравим у Јасеновцу или покушај рехабилитације Алојзија Степинца.

"И овом приликом морам да нагласим да оживљавање фашизма у лику усташтва угрожава људска права и достојанство, не само тамо где су људи осетили усташки терор већ свуда на свету где људи желе да живе слободно и без страха", рекла је Гојковић.

Према њеним речима, зато је управо данас важан јасан одговор читаве слободне Европе на сваки покушај буђења зла против кога је некада устао читав слободољубиви свет.

"Наш одговор на јачање насиља и екстремизма је још снажнија приврженост миру и сарадњи, али не дозвољавајући да било ко данас угрози достојанство, живот и слободу свих наших грађана", рекла је Гојковић.

Отварању изложбе присуствовала је амбасадорка Израела у Београду Алона Фишер Кам, оснивач и директор Института за Холокауст - Шем Олам Рабин Абрахам Кригер, директор Међународне Експертске групе - ГХ7 Стоп ревизионизму и директор изложбе "Јасеновац-право на незаборав" Гидеон Грајф, као и предстевници дипломатског кора и народни посланици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи