Почела изградња Дома за децу са сметњама у развоју у Брусу

Радови на изградњи Дома за децу са сметњама у развоју у Брусу, који ће омогућити услове за боравак и бољи квалитет живота за око тридесеторо деце, почели су уз подршку ЕУ и Владе Швајцарске, кроз програм Европски прогрес.

На површини од 15 ари биће изграђена двоспратна зграда од 400 квадратних метара, док ће двориште бити уређено за боравак деце.

ЕУ и Влада Швајцарске финансирају изградњу Дома преко програма Европски прогрес, са 95.400 евра, док општина Брус учествује са 14.500 евра.

Према речима Татјане Докић Миленковић из Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Пчелица", нова зграда ће деци, њиховим корисницама, омогућити дневни боравак у заштићеним условима уз подршку стручног особља.

"Она ће бити и друштвено ангажована, унапредиће социјалне вешине, док ће њихови родитељи за време док су деца у боравку моћи да нађу привремене послове и остваре приходе", додала је Докић Миленковићева, а саопштено је из Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Изградњом дома значајно ће се повећати капацитети Удружења, па ће "Пчелица", која сада има 16 корисника, моћи да прими тридесеторо деце.

Радови би требало да буду завршени у року од четири месеца, а извођач радова је грађевинска фирма "Грађинг д.о.о." из Александровца.

Активности Европског прогреса, који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, ЕУ и Влада Швајцарске подржава са 24,5 милиона евра.

Циљеви програма су јачање локалне администрације, стварање повољнијег окружења за развој инфраструктуре и привреде и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије.

Програмом су обухваћени Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус и други...

Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво