Почела акција "Матура" за бољу безбедност ученика

Полицијски службеници одржали су предавање матурантима Средње економске школе "Нада Димић" у Земуну о превенцији насиља, злоупотреби алкохола, опојних дрога и безбедном учешћу у саобраћају.

Предавању су присуствовали и министари полиције и просвете Небојша Стефановић и Младен Шарчевић, а све је то део акције "Матура" која ће трајати током маја и јуна у свим средњим школама.

Министар Стефановић је рекао да је важно да се млади људи упознају са свим последицама које се могу десити уколико пијани седну за волан и пребрзо возе.

Такође, да младе људе треба упознати са последицама које дрога носи са собом, те се осврнуо на период када је он био средњошколац и када је тадашњи начелник београдске полиције Ламбе Ђорелијевски долазио код њих у школи са кофером у којем су били узорци разних врста дрога и говорио им о томе.

Ученици су, како каже, слушали и исповести породица наркомана, који краду и продају све из куће како би дошли до дневне дозе.

Стефановић је подсетио да су нарко-дилери пре десетак година почели дрогу да дилују у околини школа, али да је увођење школског полицајца, инсталирање камера, али и предавања деци дало резултате.

"Наше је да вас упозоримо, да вам се укаже на последице, а избор је ваш", рекао је Стефановић.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је безбедност ученика приоритет свих и позвао матуранте да их не повуче еуфорија током прославе матуре.

Он је рекао да матуранти током прославе треба да буду лепи, весели, али да не претерају у пићу јер би то, како каже, било исто "као када би се напили на својој свадби или добили дете па изазвали због превише алкохола саобраћајну несрећу".

Професорски је упозорио матуранте да ако пију не седају за волан, те да нема потребе за лажним доказивањем и купањем на Ади Циганлији, што је постала пракса младих.

Вршилац дужности директора Агенције за лекове Јасмина Милошевић своје обраћање матурантима започела је видео снимком оних који су због немара других или свог личног, остали у колицима након саобраћајних несрећа.

Она је матурантима донела "пијане наочаре" та су сви заинтересовани могли да виде како реагују људи који су попили коју чашицу више.

Испред фондације Тијане Јурић матурантима се обратио Игор Јурић који је упозиорио младе да буду опрезни и уколико одлуче да посао потраже у иностранству да се претходно добро обавесте где иду и за кога ће радити, а да то могу учинити и преко фондације коју он води.

Испричао је матурантима причу младе девојке из Војводине која је отишла у иностранство да ради у хотелу како би зарадила за факултет, али да је постала жртва трговине људима.

"Морате више да водите рачуна о себи, јер има људи са болесним умовима који ће да учине све зарад проклетог новца", рекао је Јурић.

Акција "Матура" има за циљ унапређење заштите ученика завршних разреда средњих школа, као и безбедност за време матурских прослава.

У оквиру акције млади ће добити информације о превенцији насиља, нарушавање јавног реда и мира, злоупотреба алкохола и опојних дрога поседно за време одржавања матурских прослава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи