Изложба поводом 55 година аеродрома "Никола Тесла"

У знак обележавања 55 година рада београдског аеродрома "Никола Тесла" отворена је изложба "Прича у 55 слика", на којој су први пут приказане фотографије значајних личности из Србије и иностранства које су посећивале београдски аеродром.

На фотографијама, које су изложене у јавној зони Терминала 2, премијерно су приказане на једном месту историјске личности попут Јосипа Броза Тита на отварању аеродрома 28. априла 1962. године, доласци кубанског лидера Фидела Кастра, етиопског цара Хајла Селасија, британске краљице Елизабете Друге и америчког банкара Дејвида Рокфелера.

Међу одабраним путницима на фотографијама су музичке иконе и глумци попут Елизабет Тејлор, Ричарда Бартона и Ширли Темпл, као и златни спортисти, атлетичарка Вера Николић и тенисер Новак Ђоковић.

Вршилац дужности генералног директора аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић рекао је да се аеродром од оснивања 1968. године до данас развијао тако да сада има више од 2.000 запослених и да опслужује пет милиона путника годишње.

"Ова изложба је само начин да погледамо иза себе и видимо шта смо постигли, али идемо даље и ове године очекујемо 5,5 милиона путника што ће бити рекордан број", истакао је Влаисављевић.

Додао је да ће 2017. година бити "рекордна по свим параметрима и по броју путника, броју аеро-операција али и финансијама".

Бивши генерални директор аеродрома Љубомир Аћимовић, који је цео радни век провео на београдском аеродрому, рекао је да је 55 година од оснивања потврдило, како је казао, "оно што смо ми и тада знали, а то је да је локација аеродрома идеална".

Додао је да аеродром има могућност да досегне врло висок саобраћајни капацитет и да је "то је светски а не само балкански бренд".

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Илић рекао је да обим саобраћаја на аеродрому сваки дан расте чему доприноси континуитет доброг рада инжењера и менаджмента.

"За управу аеродрома настају све већи изазови, и околности за њих ће бити све теже али то је добро јер значи да се аеродром развија и напредује", истакао је Илић.

Југословенска атлетичарка Вера Николић, која је један од актера са изложених фотографија, рекла је да је у време када је слика настала, терминал био "импозантна зграда" и да је она свој први лет запамтила постизањем државног рекорда у трци на 800 метара.

Ватерполиста Ђорђе Перишић, који је путовао на Олимпијске игре у Мексико 1968. године када је настала фотографија изложена на аеродрому, рекао је да су га организатори изложбе том фотографијом вратили у један од најлепших периода живота.

"Захвалан сам што су ме позвали овде и подсетили са каквим смо жељама и сновима тада отишли у Мексико", објаснио је Перишић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи