Објављен каталог поклона функционера за 2016. годину

Иако је законски рок за објављивање 1. јун. 2017. године, Агенција за борбу против корупције је већ објавила Каталог поклона за претходну календарску годину. Најчешћи поклони су: књиге, слике, фотографије, плакете, вина и друга алкохолна пића.

У саопштењу се наводи да су највећи број представљају протоколарни поклони, који се примају приликом службене посете или у другим сличним приликама. Нјчешћи поклони су: књиге, слике, фотографије, плакете, вина и друга алкохолна пића.

Највише поклона пријавили су Генерални секретаријат председника Републике, Влада Републике Србије, Народна скупштина, Министарство одбране, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство унутрашњих послова, Министарство спољних послова, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Влада Аутономне покрајине Војводине.

На локалном нивоу највише поклона пријавили су Нови Сад, Ужице и Крагујевац.

Изненађује чињеница да Град Београд није пријавио да је примио и један протоколарни и пригодан поклон, упркос томе што је Агенција у новембру прошле године одржала обуку функционерима града Београда, када им је посебно указала на обавезу пријаве поклона, саопштила је Агенција за борбу против коруупције.

Најављено је да ће детаљна статистичка анализа Каталога поклона бити објављена 1. јуна.

Агенција истиче да је значај вођења и објављивања каталога поклона у повећању транспарентности у обављању јавних функција.

На овај начин, подаци о поклонима функционерима и са њима повезаним лицима, из којих може произлазити сукоб интереса, доступни су контроли јавности.

Имајући у виду да Агенција до података о поклонима долази на основу евиденција које добија од самих органа, добродошло је и активно учешће јавности уколико има сазнања о томе да је неки функционер примио поклон, а о томе не постоји податак у Каталогу поклона који води Агенција за борбу против корупције, пише у саопштењу.

Агенција објашњава да се под појмом поклон подразумевају новац, ствар, право и услуга извршена без одговарајуће накнаде и свака друга корист која је дата функционеру или повезаном лицу у вези са вршењем јавне функције.

"Протоколарни поклон" је поклон који функционер прими од стране државе, њеног органа или организације, међународне организације или страног правног лица, који је примљен приликом службене посете или у другим сличним приликама.

"Пригодни поклон" је поклон који је уручен функционеру у приликама када људи традиционално размењују поклоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво