Отац Сава: Екстремисти спречавају одлуке суда

Лига историчара Косова "Али Хадри", која пропагира да су манастири СПЦ албански, најављује за петак блокаду пута у близини манастира Високи Дечани, у знак протеста због одлуке косовског Уставног суда којом су потврђена имовинска права манастира над 23 хектара земље. Игуман Сава Јањић истиче да се одлука суда мора поштовати.

Игуман манастира Високи Дечани је Танјугу рекао да очекује да одлука Уставног суда о имовини манастира буде спроведена, како би се манастирска земља уредно укњижила у катастру, што општина већ месецима одбија да учини.

Јањић је, коментаришући покушаје чланова Лиге "Али Хадри" да оспоре власништво манастира над земљом, оценио да је реч о покушају једне маргиналне групе, иза које стоје политички кругови који управљају општином Дечани, да оборе одлуку Уставног суда Косова из маја 2016. године.

Уставни суд Косова је потврдио имовинска права манастира Високи Дечани над 23 хектара земље, али су, и поред такве одлуке суда, поменути историчари најавили да ће у петак од 11.00 до 12.00 часова блокирати пут у близини манастира Високи Дечани, противећи се одлуци највише судске инстанце на Косову.

"Ова одлука је донесена након 15 година мукотрпног судског процеса. Покушај њеног обарања представља директно кршење закона, јер је одлука Уставног суда неопозива, коначна и извршна", рекао је Јањић и подсетио да је неспровођење одлука Уставног суда кажњиво по члану 402 Кривичног закона Косова.

"Иначе тзв. организација историчара нема никакве везе са историјском науком и служи за промоцију екстремних националистичких идеја са тврдњама да су манастири СПЦ албански и да за Србе нема места на Косову и Метохији, што се види из њихових саопштења", рекао је Јањић.

Оцењује да преко ове и сличних група локални кланови у општини већ годинама воде кампању против манастира, како у медијима систематским блаћењем СПЦ, тако и организовањем протеста и подстицањем националне и верске мржње и нетрпељивости.

"Ове активности директно су у вези са четири оружана напада на манастир од завршетка оружаног конфликта, уз бројне претње насиљем", навео је игуман манастира Високи Дечани.

Јањић је изразио очекивање да ће косовске институције и међународни представници учити све што до њих стоји да се манастир заштити од насиља и да се одлука Уставног суда спроведе како би се, како је рекао, манастирска земља уредно укњижила у катастру, што општина већ месецима одбија да учини.

Јањић је у изјави за Танјуг истакао и да Епархија рашко-призренска са својом правном службом свакодневно ради на евидентирању кршења имовинских права СПЦ.

"По нацрту новог закона о верским слободама Косова Српска православна црква ће са још пет других традиционалних верских заједница бити призната по свом званичном имену и као правно лице, па ће тада бити много лакше да се решавају и имовинска питања СПЦ", рекао је он.

Због опструкција нарочито на локалном нивоу, неопходна је стална међународна помоћ, наглашава Јањић и додаје да највећи проблем представља имовина СПЦ која је одузета репресивним одлукама комунистичких власти 1946. године.

Додаје и да у Епархији рашко-призренској очекују да се ускоро омогући реституција и СПЦ и свим другим верским заједницама које су овим одлукама оштећене.

"Само манастир Високи Дечани у одлуци из 1946. изгубио је преко 700 хектара земље. Ова земља од 23 хектара која је потврђена манастиру само је део онога што је манастир некада поседовао. Слично је и са нашим другим светињама", нагласио је Јањић.

Упитан за мишљење о начину решавања питања имовине СПЦ на Косову, Јањић је одговорио да уколико косовске институције не буду спремне да имовину СПЦ заштите у складу са универзалним принципима поштовања приватне имовине цркава и верских заједница, онда ће ово питање морати да се посебно решава на нивоу дијалога са Београдом уз посредовање ЕУ, а у складу са резолуцијом УН 1244.

"Приватна имовина, посебно она која припада верским инстситуцијама мора да буде заштићена и поштована у сваком демократском друштву. Питање дечанске земље понајбоље показује да општинске власти и локални кланови раде отворено у раскораку са институцијама у Приштини и да је заштита основних имовинских права тешко остварива због тешкоћа око примене закона и извршења судских пресуда", закључио је игуман манастира Високи Дечани. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво