Годишњица депортације Јевреја из синагоге у логоре смрти

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је на комеморативном скупу у Синагоги подсетио да је у том здању почео завршни чин крваве драме у којој је страдало скоро две трећине од око 4.300 Јевреја који су у Новом Саду живели пре Другог светског рата и поручио да такви злочини не смеју да се понове.

Мировић је присуствовао скупу поводом обележавања 73 године од дана када су са овог места новосадски Јевреји депортовани у логоре смрти.

"Крвава драма чије су жртве сви они били, била је део најужаснијег злочиначког пројекта у историји човечанства у којем је, само зато што су били Јевреји, страдало више од шест милиона невиних људи", подсетио је Мировић.

Мировић је новинарима рекао да је Холокауст огромно страдање Јевреја не само од стране нацистичке Немачке, већ и од стране тадашње хортијевске Мађарске, трајно обележио једно време.

Како је навео, ово обележавање треба и да упозори на то да не само да ћемо памтити и одговарати на ту количину зла које нас је задесило и у Новом Саду и широм Србије, већ да ћемо реаговати и на све оне актуелне појаве ревизије историје, нове појаве фашизма, на појаве које и својом трунком представљају опасност да се зло увек на неком месту може поновити.

Мировић је поручио да се зато данас не клањамо само сенима новосадских Јевреја, већ да се клањамо и сенима свих оних који су страдали само зато што су били друге нације и друге вере и што су поштовали себе и своју традицију, наводи се у саопштењу Секретаријата покрајинске владе.

Уз подсећање да је одавде око 2.000 преосталих новосадских Јевреја претходно под бајонетима истераних из својих кућа и станова кренуло пут немачких концентрационих логора, одакле се нису више вратили, градоначелник Милош Вучевић поновио је да суштина обележавања једног од најтрагичнијих датума није само одавање поште невиним жртвама, припадницима јеврејске заједнице, већ јасно упозорење да овакви догађаји не смеју никада више да се понове.

"Та појачана пажња и будност утемељене су управо у овим жртвама, које су из Новог Сада из ове прелепе Синагоге, послате у логоре смрти, послати на пут без повратка и то само неколико месеци пред ослобођење Новог Сада", подсетио је Вучевић.
Рекао је да је то био страшан геноцид да се уништи један народ, који није могао бити заустављен до последњег дана.

Како је данас речено, највећи део је, баш као и 10.000 Јевреја из других делова Бачке који су такође депортовани тог страшног пролећа 1944, завршио у злогласном Аушвицу, а велика већина се, нажалост, никада није вратила.

Врховни рабин Србије Исак Асиел у свом обраћању је истакао мисао у виду поруке:"Памти, не заборави, не заћути, дигни свој глас", рекавши да увек може постојати један, чак и тихи глас који може упозорити да зло буде заустављено.

Заменица амбасадора Израела Џени Седов је истакла да речи председника Покрајинске владе и градоначелника Новог Сада да се овакви догађаји не смеју заборавити и да се не смеју поновити, представљају веома важну поруку, коју је имала част да данас чује у новосадској Синагоги.

Након завршетка програма, Мировић, Вучевић, представници амбасада Израела и Мађарске, као и Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејске општине Нови Сад положили су венце испред Синагоге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи