Обновљена сарадња САНУ и Бугарске академије наука

Председник Српске академије наука и уметности Владимир С. Костић потписао је допуну протокола о сарадњи којом се дефинише размена научника са Бугарском академијом наука (БАН) и рекао да из разлога који немају ни политичку ни економску основу већ због немара са обе стране практично 10 година уназад није било никаквих контакта између две академије.

"Ми смо се скупили сада да обновимо тај споразум и за следећи период од три године планира се готово 20 заједничких пројеката. Договорили смо се да покушамо да као институције које размишљају о друштвеним и социјалним променама заједнички разменимо идеје о демографским проблемима који нас подједнако оптерећују", рекао је Костић.

Рекао је да су већ дуго напори САНУ усмерени на развијање мреже сарадње у региону посебно са другим националним академијама како би се даље ти концентрични кругови ширили.

"Разговарали смо и о Дунавском сливу, биодиверзитету, климатским променама као и променама пољопривредних ресурса. Договор је и да 2018. године направимо заједничку конференцију о српско-бугарским културним, историјским и научним односима у покушају да промовишемо ствари које су нас зближавале кроз историју", истакао је Костић.

Рекао је да је степен сличности проблема које две земље имају "готово карикатуралан" јер су наведени проблеми две науке и друштва потпуно исти.

Председник Бугарске академије наука, Јулијан Ревалски рекао је да је сарадња две академије добра и да постоје слична правила која делимо као људи који живе на Балкану.

"Данас смо подвукли важна друштвена питања као што је проблем демографије који мучи обе земље у последњих 20 година. Састанак је био пријатељски и са обе стране се видела добра воља за развијање сарадње и односа како би достигли виши ниво од постојећег", рекао је Ревалски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи