Никад није била угроженија слобода медија у свету, Србија на 66. месту

Организација "Репортери без граница" објавила је Индекс слободе медија у свету 2017, у којем упозорава да слобода медија никада није била угроженија него што је данас, а Србија је на тој листи на 66. месту од укупно 180 земаља рангираних по степену слободе медија.

Србија је ове године у Извештају забележила пад од седам места у односу на претходну, а Хрватска је на најновијој листи пала за 11 места и сада је на 74. месту.

Та организација је оценила да медији у Србији раде под финансијским и уредничким притиском, а да су на мети критике владе медији који критички пишу о њеном раду, а често, како таксативно наводе, медијске групе БИРН и ЦИНС, као и дневни лист Данас и недељник Време, те да медијски закони "никада нису ступили на снагу".

У региону је Црна Гора исто рангирана као и прошле године, односно на 106. месту, Косово које је размaтрано засебно је на 82. месту, а БиХ је на 65. месту.

Из регионалног просека искаче Словенија, са 37. позицијом.

У извештају се оцењује да је, на глобалном плану, у земљама ЕУ и Балкана слобода медија и даље највећа, мада је регионални показатељ укупног нивоа присила и кршења слободе медија забележио највећи пораст у протеклој години – за 3,8 одсто.

Скоро две трећине земаља, међутим, забележиле су погоршање ситуације кад је реч о слободи медија, док је известан број земља у којима је стање било добро или прилично добро – опао на листи за више од два процента.

"Брзина којом се демократије приближавају критичној тачки је алармантна за све оне који схватају да, ако слобода медија није обезбеђена, онда ниједна од других слобода не може бити гарантована", рекао је генерални секретар "Репортера без граница" Кристоф Делоар.

Наступило је доба "постистине, пропаганде и гушења слобода – поготову у демократијама", закључује та организација.

Прво место на Индексу 2017, с највећим степеном слободе медија, заузела је Норвешка, преузевши ту позицију од суседне Финске, која је шест година била прва, док је на дну најновије листе, као 180, Северна Кореја.

Највеће побољшање бележи Италија, која је на листи напредовала за 25 места и сада је 52, а највећи пад од 17 места регистровала је Никарагва.

САД су пале за два места и на најновијој листи која се односи на стање слободе медија сада су на 43. месту, а за два места пала је и Британија, која је сада на 40. позицији.

Слобода медија никада није била угрожена као данас, у "новој ери лажних вести" након избора Доналда Трампа за председника САД, упозорава се у извештају, а истиче се "отровно" гажење медија за време Трампове предизборне кампање и британског референдума о изласку из ЕУ.

"Слобода медија је поткопана појачаном контролом и порастом броја ауторитарних моћника широм света", наводе "Репортери без граница".

Та организација упозорава и да је слобода медија у опасности или у "веома опасној ситуацији" у 72 земље међу којима су Русија, Индија и Кина, и оцењује да су "напади на медије постали уобичајени".

У извештају су изражене оштре критике према Пољској и Мађарској кад је реч о стању слободе медија, док је Турска описана као "највећа тамница за медијске професионалце".

Кина, Туркменистан и Сирија – која се иначе сматра најпогубнијом земљом по новинаре – налазе се међу последњих пет земаља на листи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи