Како се агенције "уграђују" после удеса

Често се дешава да одмах после саобраћајног удеса агенције или адвокатске канцаларије ступају у контакт са оштећенима и то са предлогом да их заступају пред судом и у њихово име потражују одштету од осигуравајућих друштава. Процедура је веома компликована, па оштећени често пристају на ту услугу, како би одмах добили новац за одштету који им агенција нуди, а који је по правилу много мањи од онога што би добили у редовном судском поступку.

Интересантно је, кажу у Комитету за саобраћај, како информација о подацима оштећеног до агенција стиже за неколико сати и да оне не узимају све случајеве, већ само оне који нису спорни и одмах су наплативи. 

Најчешће се наплаћује такозвана "трзајна повреда врата", која је најтеже медицински доказива, а довољно је да вас неко удари отпозади, ви кажете да вас врат боли, узмете потврду и записник полиције, и чека вас одштета од 250.000 динара ако идете у судски спор са осигуравајућим друштвом.

Међутим, агенције ту одмах ускачу, нуде од 80.000 до 100.000, а ви треба само да потпишете пуномоћје да они у ваше име воде поступак и наплате целу суму. Тако ви практично продајете дуг од 250.000 за 100.000 динара.

"На само да 'цуре' подаци о личностима, већ се иде и корак даље па нам грађани кажу да се неки службеници понашају као агенти тих агенција и дају им пуномоћја на потпис и говоре им да ће по њих бити много боље уколико их заступа агенција", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Има примера лакших повреда када, на пример, поломљена рука или нога у саобраћају може донети одштету и до пола милиона динара. Некада се деси да жртва узме само 200.000 динара, а да се агенција по разним основама наплати и троструко. Агенције имају своје канале за информисање које редовно плаћају, сви узимају проценат. Ако жртва пристане на услугу агенције и потпише папире, читав поступак је законски покривен.

"Грађани не би требало олако да прихватају обећања да ће им одштета бити наплаћена од стране неких лица, која можда јесу, а можда и нису компетентна. Оно што морају да имају на уму да је сигурно потребно вештачење, а понекад и медицинско вештачење, па треба да буду опрезни", каже Борис Антић, судски вештак са Саобраћајног факултета.

Такав вид наплате осигурања постоји и на Западу, али је тамо забрањено ступање у контакт са жртавама одмах по удесу, прогањање по болницама, узнемиравање родбине настрадалих, што се код нас често дешава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво