Пета годишњица оснивања Руско-српског хуманитарног центра

Заједничком показном вежбом и демонстрацијом техничких могућности обележено је пет година од оснивања Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Обележавању јубилеја присуствовали су представници Влада Србије и Руске федерације. Јубилеј је обележен заједничком показном вежбом и демонстрацијом материјално-техничких могућности Центра.

Гашење пожара хеликоптерима, евакуисање поплављених, спасавање завејаних, збрињавање миграната и чишћење терена од неексплодираних бомби само су део активности руских спасилаца у Србији и региону у претходних пет година.

"Проток информација, могућност да добијете помоћ веома брзо преко Центра је нешто што је најважније. Немојте заборавити техничку подршку која преко Центра иде од мнистарства за ванредне ситуације. Чули сте - 18 ватрогасно спасилачких возила, четири робота тенка који су већ коришћени у Србији, читав низ теренских возила", каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић.

Значајна је и обука кроз коју је прошло око 250 наших спасилаца. Постигнутим су задовољни и руски партнери.

"Верујем да ће овај центар и даље јачати снаге у борби против катастрофа и активно се бавити обуком и едукацијом становништва. Организација по структури сличних овој нема у свету и активно ћемо подржавати њен рад и даље", каже Владимир Кувшинов, генерални секретар Међународне оганизације цивилне заштине.

Пуних пет година Српско-руски хуманитарни центар у Нишу значајан је партнер Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије у време елементарних непогода у земљи и региону. 

Овај центар је Србији до сада помогао са више од 20 милиона евра. Добили смо 18 пожарно-спасилачких возила, 20 теренских аутомобила, четири робота и неколико стотина тона хуманитарне помоћи.

Пуних пет година сваке секунде прати се хидрометеоролошка ситуација у региону, размењују подаци са Москвом и Женевом и планирају акције за отклањање последица елемнтарних непогода.

"Информације су веома значајне. Оне се односе на космички мониторинг и на моделирање сваке ванредне ситуације. Значи, буквално свака ванредна ситуација, био то пожар или поплава, може да се предвиди њено кретање у даљем реалном времену", објашњава директор Центра Бојан Гламочлија.

Из Ниша је слата опрема пут Албаније, Босне и Херцеговине, Словеније. Опремљени су прихватни центри у Прешеву, Шиду и Кањижи. Ове године планира се усавршавање и техничко опремање полигона за висинску обуку српских спасилаца у Нишу, какву је до сада у Москви прошло 300 српских професионалаца.

Чланови руске делегације су, заједно са српским колегама, учествовали и на састанку Управног одбора Руско-српског хуманитарног центра и разговарати о изгледима за његов развој, а присуствоваће и отварању форума "Пет година на Балкану" посвећеног петој годишњици Центра.

У саопштењу руског министарства се напомиње да су руски специјалисти били први који су притекли у помоћ српском становништву у време поплава пре три године.

"У року од 48 сати, они су евакуисали више од 2.000 особа, међу којима 600 деце, из поплављене области у Обреновцу. Поред тога је руско Министарство за ванредне ситуације авионом доставило више од 140 тона различитог хуманитарног товара Србији и Босни и Херцеговини у оквиру те операције", подсећа руско министарство.

У саопштењу се наводи и да заједничка руско-српска јединица Центра уклања експлозивне објекте са територије Србије од 2008. године.

Поводом обележавања јубилеја одржана је и показна вежба и културно уметнички програм, а министру је заменик министра за ванредне ситуације Руске федерације Олег Баженов уручио награду и медаљу за сарадњу.

Прослави су присуствовали и државни секретар у Министарству унутрашњих послова, Милосав Миличковић и начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Вулин изразио захвалност Центру

Министар за рад Александар Вулин најавио је да ће у наредном периоду то министарство и Центар унапредити своју сарадњу.

Вулин је честитао припадницима Центра јубилеј и захвалио им се за храброст, солидарност за то што су били, како је рекао, уз нас кад год је било тешко.

Захвалио им је зато што су били ту на самом почетку мигрантске кризе и пре него што су многи препознали колико је помоћ потребна Србији.

"Министарство рада је веома поносно на сарадњу са министарством за ванредне ситуације Руске Федерације. Били смо увек ту кад је потребно и заједно смо на страни људи, на страни оних којима је помоћ била потребна", рекао је Вулин.

Најавио је да ће у наредном периоду Министарство рада и Руско-српски хуманитарни центар наставити да раде и да ће унапредити своју сарадњу.

Према његовим речима, на првом месту успоставиће заједничку обуку у области здравља и заштите на раду, односно безбедности на раду.

"Учинићемо напор да омогућимо нашим послодавцима и радницима да се обуче за све оне ствари које су потребне да би безбедност наших радника и бездедност радног процеса била боља и да би била унапређена", рекао је Вулин.

Понављајући да је Руско-српски хуманитрани центар увек био ту да помогне грађанима Србије, Вулин је навео да ми то нећемо заборавити и да смо веома поносни на сарадњу и што ће се она и даље развијати.

"Слушали смо пуно злонамерних прича о Центру. Слушали смо приче о томе како је овај Центар све само не хуманитаран, али као сто можете да се уверите он има само једну сврху, а то је да буде уз људе којима је тешко и који пате", истакао је Вулин.

Према његовим речима, једина сврха Центра је да буде уз људе без питања одакле су, из које земље су, али и без питања којој земљи је помоћ потребна.

"Знам да ће центар наставити тако да се понаша, а Влада Србије му је на томе захвална баш као и сви грађани", рекао је Вулин.

Навео је да се данас појавио на обележавању годишњице зато што се министарство на чијем је челу бави људима, баш као и Центар и да нема природнијег савеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи