Регионални центар за тaлeнте – расадник знања и место добрих вибрација

На светском такмичењу истраживачких радова у Штутгарту шесторо средњошколаца из Србије, полазници Регионалног центра за таленте у Београду, у конкуренцији 220 радова гимназијалаца из 27 земаља, освојило је шест медаља: једну златну, три сребрне и две бронзане.

Успех средшњошколаца из Србије на такмичењу у Штутгарту је тек један у низу. Центар постоји 17 година, кроз њега је прошло више од 15.000 деце, а медаље, кажу, више и не броје. 

Матурант Треће београдске гимназије Ђорђе Огризовић, вратио се са златом које је добио за рад о пречишћавању вода. У Центру је од петог разреда, од када је освојио стотинак награда. Планови за будућност су велики.

"Највероватније да ће то бити студије хемијског инжењеринга у Србији, а потом можда у иностранству, али још ћу о томе размислити", рекао је Оргизовић.

Ана Мијушковић, ученица Треће београдске гимназије, освојила је сребрну медаљу а истраживала је и доказала, зашто су радници на аеродрому под већим ризиком да се разболе од виског крвног притиска.

"Фактори који утичу су бука, рад на отвореном, разне хемијске супстанце. Они повећавају ризик за настанак хипертензије. Волела бих да радници на аеродрому имају прилике да чују моју презентацију и због тога чешће посећују лекара", објаснила је Ана.

И Федора Филиповића занима медицина. У истраживању је открио лековите гљиве.

"Практично се могу користити у свакодневној исхрани уместо антибиотика. Могу се користити као природни адитиви у производњи хране", објашњава Федор који иде у Трећу београдску гимназију, а који је на такмичењу освојио бронзу.

Центар је расадник талената и место добрих вибрација.

"У Центру радимо много, али уз много осмеха и позитивне енергије, и то је оно што је кључно за сваку медаљу, медаље онда долазе саме", каже ученица Земунске гимназије у Београду Емилија Јовановић, која је освојила сребро.

Николина Марковић из Гимназије у Лазаревцу вратила се са сребрном медаљом и каже да је атмосфера у Центру много опуштенија и да је много лакше.

У Центру кажу да су дошли бољи дани за таленте јер подршка надлежних најзад не изостаје.

"Од ове године и министарство је дало позитивне сигнале да се реше проблеми у систему регионалног центра. Ми смо спремили Стратегију и акциони план који ћемо предати Министарству како да се системски реши рад са надареном децом", истиче Никола Срзентић руководилац Центра Београд 2.

Центар ће већ у августу бити домаћин велике светске географске олимпијаде која ће окупити више од 400 учесника из 47 земаља. Биће то прилика за ново искуство, дружење и наравно нове награде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво