"Универзитет у Митровици остаје у систему Србије"

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Љубомир Марић изјавио је да Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици остаје српски и да остаје у високошколском систему Републике Србије.

Марић је говорећи на свечаности поводом Дана студената у Косовској Митровици истакао да је универзитет у овом граду био и остао једна од кључних националних установа и сведок институционалног присуства Републике Србије на Косову и Метохији.

Као такав ће наставити да ужива отворену подршку и заштиту Републике Србије, додао је Марић и истакао да је образовање и интерес и право српског народа на Косову и Метохији.

Он се осврнуо на поруке из Приштине да Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици мора да буде стављен под ингеренцију косовског Министарства образовања, науке и технологије.

"Ваш и наш универзитет наставиће да цвета под окриљем Републике Србије и једини начин да се то спречи је да не буде нас и Србије. Не говорим ово из потребе да будем театралан. Овде је реч о одбрани елементарног права на постојање једног народа, његовог идентитета, културе и будућности", поручио је Марић.

Указао је да неће они који колико до јуче нису ни знали шта је просвета, који имају више факултета него научника, да постављају границе нашем интелектуалном, духовном и сваком другом развитку.

Ректор Приштинског универзитета у Косовској Митровици, проф. др Срећко Милачић изјавио је да српски народ никада није ускраћивао никоме право на образовање и да ако стремимо уласку у ЕУ поставља се питање да ли је ускраћивање права на образовање једно од европских тековина.

"Као и до сада држава Србија је увек имала разумевање за свој универзитет, увек га је помагала у свом развоју и убеђени смо д аће тако остати и у будућем период", истакао је Милачић.

Студент проректор Немања Бишевац упозорио је да све више академаца са стеченим знањем напушта земљу и одлази у иностранство и да из тог разлога апелује на све надлежне да се позабаве проблемима младих и образованих људи.

"Сви заједно ћемо се борити и залагати да Приштински универзитет у Косовској Митровици заувек остане део високообразовног система Републике Србије", поручио је Бишевац.

Председник СКОНУС-а Милан Савић изјавио је да кровна организација студената у Србији остаје са студентима на Косову и Метохији поручивши да основна вредност друштва треба да буде знање.

Универзитет у Косовској Митровици има статус државног универзитета, оснивач је Народна скупштина Републике Србије.

У саставу Универзитета налази се 10 факултета од којих седам у Косовској Митровици, два у Лепосавићу и један у Лешку.

На овој високообразовној научној институцији запослено је око 750 наставника и сарадника и око 350 ненаставног особља. На факултетима овог универзитетат образује се више од 10.000 студената.

Поводом Дана студената председник Студентског парламента Иван Виријевић уручио је захвалнице за најбоље студенте. А међу најбољима били су: Стефан Бојовић, Душица Радосављевић, Никола Миљковић, Катарина Дуловић, Ђорђе Анђелковић, Тамара Миловановић, Ина Марковић, Никола Дабижљевић, Ана Прибаковић и Лазар Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво