Преминуо академик Никола Кока Јанковић

Дугогодишњи члан Српске академије наука и уметности вајар Никола Кока Јанковић преминуо је данас у 91. години живота.

Академију за ликовне уметности завршио је 1950. године у класи професора Лојза Долинара и Сретена Стојановића, а године 1952. завршава и постдипломске студије код професора Сретена Стојановића, саопштио је САНУ.

За ванредног професора Факултета ликовних уметности у Београду изабран је 1970, а за редовног 1978. године.

Његов рад обухвата све области скулптуре: портрете, ситну пластику, споменике, многобројне бисте, плакете, медаље и др. Био је члан УЛУС-а, групе "Самостални", "Београдске групе", Друштва српских уметника "Лада" и излагао је на њиховим групним изложбама.

Имао је осам самосталних изложби у Београду, Ваљеву, Крагујевцу, Берлину, Новом Саду и Крушевцу. Године 1970. учествује на изложби "Савремена југословенска скулптура" у Лондону.

За дописног члана Одељења ликовне и музичке уметности САНУ изабран је 23. октобра 1997. године, а за редовног 2. новембра 2006. године. Био је члан Председништва САНУ, Стручног савета Библиотеке САНУ и Одбора за речник појмова из области ликовне уметности САНУ, члан Управног одбора Факултета ликовних уметности у Београду, Управног одбора Фонда "Иван Табаковић", програмског савета манифестације "Дани српског духовног преображења", Одбора за доделу награде Вукове задужбине из области уметности.

Добитник је Златног длета УЛУС-а, Прве награде за бисту Лази Костићу, награде УЛУС-а за ситну пластику, награде Друштва српских уметника "Лада" за скулптуру, Априлске награде Београда, годишње награде Вукове задужбине.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је Српској академији наука и уметности телеграм саучешћа поводом смрти академика Јанковића.

"Молим вас да у име Министарства културе и информисања и у моје лично име примите изразе дубоког и искреног саучешћа поводом смрти вашег члана, академика Николе Коке Јанковића. Као истакнути вајар, професор на факултету и члан САНУ, Никола Кока Јанковић оставио је упечатљив и особен траг у културном животу Србије. Сећаћемо га се с великим поштовањем, уз велику захвалност за све што је учинио за српску културу и уметност", наводи се у телеграму саучешћа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи