Споразум о обнови Споменика захвалности Француској

Министар за рад Александар Вулин и амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро потписали су споразум о обнови Споменика захвалности Француској на Калемегдану, која ће коштати око 400.000 евра.

Александар Вулин је рекао да је Србија поносна на своју историју и да своју борбу за слободу дели са народима којима је слобода пођеднако важна, а да је француски народ свакако један од њих.

Вулин је подсетио да су се у Првом и Другом светском рату Француска и Србија бориле против истог непријатеља и додао да српски и француски народ деле пођеднаку чежњу за слободом.

"У Првом светском рату заједно смо гинули, ослобађали Београд, заједно смо били у најтежим тренутцима наше историје са француским народом. Зато су наши преци и подигли споменик захвалности", рекао је Вулин.

Према његовим речима споменик је знак дубоког пријатељства између Србије и Француске и дубоке повезаности два народа која деле заједничке вредности.

"Никада нећемо заборавити помоћ коју смо добили од Француске у најтежим тренутцима наше историје. Никада нећемо заборавити да смо заједно веровали у идеју слободе, да смо заједно умирали и да смо се заједно изборили за нови живот", рекао је Вулин

Наводећи да је Француска увек била на страни Србије он је истакао да обнова споменика није само обнова једне материјалне вредности која је била оштећена временом већ да је то још један доказ да се пријатељство два народа никада није умањило и да се вредности наша два народа нису промениле.

"Братство и јединство и слобода јесте суштина српског, баш као што је суштина и француског народа", рекао је Вулин додајући да је Влада Србије кроз Министарство рада одвојила 22 милиона динара за обнову споменика.

Он је навео да ће обнова споменика коштати око 400.000 евра, од чега ће 22 милиона динара дати Влада Србије, а француска амбасада око 200.000 евра.

Моро је рекла да је велико задовољство што је потписала споразум о обнови споменика додајући да је циљ да обнова буде завршена до 11. новембра ове године.

"Потписивање овог споразума не окончава овај предмет, већ је ово отварање једне нове странице. Велики посао је пред нама", рекла је Моро.

Она је истакла да је Влада Србије замолила Француску да да свој допринос обнови споменика, а Француска је, како би се обезбедила средства, позвала да се јавно дају финансијски доприноси.

Према њеним речима допринос су дали Влада Француске, удружења старих ратника, француске компаније, али и грађани везани за пријатељство са Србијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара