Нова правила за постављање видео-надзора и аларма

Председник Групације техничке заштите Удружења за приватно обезбеђење Привредне коморе Србије Слободан Максимовић рекао је за РТС да се уградњом свих система техничке заштите могу бавити само лиценциране фирме према важећем уговору који су обавезни да склопе са инвеститорима.

С почетком године почео је да важи и Закон о приватном обезбеђењу. Циљ је био да се та област уреди, али о неким последицама Закона јавност мање зна.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Слободан Максимовић, председник Групације техничке заштите Удружења за приватно обезбеђење Привредне коморе Србије, каже да у Закону јасно стоји да се уградњом свих система техничке заштите могу бавити само лиценциране фирме према важећем уговору који су обавезне да склопе са инвеститорима, односно фирмом од које се услуге пружају.

Само онај ко има лиценцу може да уграђује системе за заштиту.

"Све друге фирме чине прекршај и ризикују да дођу под удар закона и да буду кажњене и до милион динара", рекао је Максимовић.

Закон јасно каже да се тим послом могу бавити само лиценциране фирме, поновио је Максимовић.

Каже да свака лиценцирана фирма и сви њихови службеници имају легитимацију МУП-а која доказује да је то особа која има лиценцу.

"Ако сте пре 1. јануара 2017. године уградили тај систем, ви сте само у обавези да склопите уговор о одржавању тог система са лиценцираном фирмом и да систем прилагодите захтевима Закона о приватном обезбеђењу где се каже да је, на пример, за видео-обезбеђење потребно да се архивирају сви снимци до 30 дана, да имате уговор о одржавању и са тиме сте ви покривени – тиме сте обезбедили себи да вам тај систем који имате правилно функционише. Често ви и не знате да вама систем не ради како треба ако га не одржавате", рекао је Максимовић.

Говорећи о приватним лицима, Максимовић је рекао да ако је систем у приватном стану и ако ти системи немају додира са јавном површином, онда лице нема никакве обавезе према закону.

"Ако сте ставили на кућу и гледа око куће и захвата улицу, ви морате да се понашате у складу са законом, да вам то угради фирма са лиценцом, да склопите уговор о одржавању са истом том фирмом и да снимак имате 30 дана", рекао је Максимовић.

Према његовим речима, сви системи техничке заштите (аларм у колима) потпадају под ове ситеме као друга техничка заштита, као и заштита података, електрохемијска заштита транспорта новца.

Аларми у колима штите имовину и лица јер имају паник-тастере, штите и пословање јер обавештавају корисника о некоректном руковању возилом, истакао је Максимовић.

"Ако неко има аларм у аутомобилу, дужан је да склопи уговор о одржавању са лиценцираном фирмом и да се у разумном року сервисира", каже Максимовић.

Сваки посао мора радити лиценцирана фирма, да има лиценцу и инсталатери имају лиценцу, закључио је Максимовић.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво